Orăștia este un oraș cu o bogată tradiție culturală și istorică, care se mândrește cu o lucrare unică: ”Palia de la Orăștie”. Această lucrare reprezintă prima traducere parțială a Vechiului Testament în limba română. Adeseori Orăștia este denumită și ”Orașul Paliei”, drept pentru care în centrul orașlui stă falnic de aproape jumătate de secol un Monument al Paliei, realizat de sculptorul orăștian Nicolae Adam.
Noua viziune asupra centrului pune Monumentul Paliei în valoare
Centrul Orăștiei este în plin proces de renovare, în cadrul unui proiect finanțat din bugetul local. Proiectul vizează modernizarea infrastructurii rutiere și pietonale, iluminatului public, spațiilor verzi și a mobilierului urban.



Modernizarea centrului a născut până acum diverse polemici în comunitatea locală. Mai mulți cetățeni s-au arătat revoltați de faptul că parte semnificativă din zona verde centrală a fost distrusă, fiind înlocuită cu ”prea multă piatră”, așa cum exclamă acum vocile nemulțumite. Însă, în ce privește patrimoniul cultural al centrului, acesta pare să supraviețuiască noilor modificări. Dimpotrivă, grupurile statuare urmează să fie puse mai mult în valoare prin peisagistica nouă, în frunte cu cea mai importantă lucrare din zona centrală și anume Monumentul Paliei a sculptorului orăștian, Nicolae Adam.
Astfel, monumentul Palia de la Orăștie nu este neglijat sau distrus, ci protejat și integrat într-un cadru nou și armonios. În jurul monumentului se amenajează spații verzi și bănci, pentru a crea o atmosferă plăcută și relaxantă pentru locuitori și turiști. Renovarea centrului orașului este o oportunitate de valorificare a patrimoniului local, dar implică și responsabilitatea cetățenilor și autorităților de a păstra și promova acest patrimoniu.
Monumentul Palia de la Orăștie, un simbol al limbii și culturii române
Monumentul Palia de la Orăștie a fost ridicat în 1974, pentru a marca împlinirea a 750 de ani de atestare documentară a localității Orăștie. Monumentul este realizat din marmură albă de Rușchița, de sculptorul Nicolae Adam, și reprezintă o carte deschisă pe un piedestal, pe care se află stema familiei Báthory. Cartea simbolizează Palia de la Orăștie, prima traducere parțială a Vechiului Testament în limba română, tipărită la Orăștie în 1582, cu finanțarea unor nobili reformați.



Palia cuprinde primele două cărți ale Vechiului Testament, Geneza și Exodul, și folosește alfabetul chirilic. Traducerea s-a făcut după un original maghiar, dar conține și elemente slave și latine. Palia este importantă pentru istoria limbii și culturii române, fiind prima carte care folosește numele de „români” pentru vorbitorii limbii române. Astfel, monumentul Palia de la Orăștie este un omagiu adus celor care au contribuit la afirmarea identității și conștiinței naționale a românilor.



Nicolae Adam, sculptorul vizionar al Orăștiei
Monumentul Palia de la Orăștie este opera sculptorului Nicolae Adam, care s-a născut la Orăștie în 1938 și a murit în 2008. Nicolae Adam a studiat la Institutul de Arte Plastice „Ion Andreescu” din Cluj-Napoca și a realizat numeroase lucrări de artă, multe aflate pe teritoriul județului Hunedoara. Monumentul Palia de la Orăștie este una dintre cele mai cunoscute și apreciate creații ale sale. Nicolae Adam a fost distins cu titlul de „Cetățean de Onoare” al Municipiului Orăștie în 1999, pentru contribuția sa la cultura și patrimoniul local.
Publicitate-BBB Auto Line Light