Palia de la Orăștie – 440 de ani de la tipărire
Asociația ”Izvorul Colnicului” a adus în atenția comunității orăștiene și nu numai, un subiect covârșitor prin importanța lui culturală pentru aceste locuri: 440 de ani de la tipărirea Paliei de la Orăștie.
Acest lucru s-a întâmplat printr-un eveniment desfășurat în seara zilei de luni, 14 noiembrie 2022, la fosta Sinagogă din municipiul Orăștie.
Palia de la Orăștie este un monument al limbii române, reprezentând prima traducere, parțială, a Vechiului Testament în limba română. Volumul are 164 de file, fiind imprimat, între 14 noiembrie 1581 și 14 iulie 1582, pe o tiparniță de tip Gutenberg.
Singura tiparniță de tip Gutenberg din România funcțională
Evenimentul a adus în atenția publicului orăștian o premieră inedită. A fost dezvelită, cu această ocazie, o tiparniță de tip Gutenberg, similară cu cea prin care Palia a văzut lumina tiparului acum aproape patru secole și jumătate.
Ce face și mai specială tiparnița de la Orăștie este că e singura de acest fel funcțională din România.
Asociația “Izvorul Colnicului” a achiziționat această tiparniță, fiind o replică fidelă a celei inventată de Johannes Gutenberg în secolul al XVI-lea. Tiparnița (foto) a fost achiziționată de la un colecționar din Slovenia, Janez Rozman. Suma necesară achiziționării acesteia a fost obținută printr-un proiect finanțat prin programul anual de finanțări nermbursabile al Consiliului Local Orăștie.

Reprezentanții asociației au dezvăluit și cât a costat impresionanta matriță, ba chiar susțin că au avut parte și de o reducere, ajungând la suma de 3000 de euro. Asociația deține și o matriță cu imaginea Cetății Orăștiei care are inscripționată pe ea “800 de ani”, anul viitor Orăștia împlinind 800 de ani de la prima atestare documentară. Desenul Cetății Orăștiei imprimat pe matriță a fost realizat de prof. Alexandru Mihăilean.
Întoarcerea la origini. Print ca în secolul al XVI-lea
Pentru cei prezenți s-a făcut chiar și o demonstrație în ceea ce privește funcționalitatea acestei tiparnițe.
Narcis Terchet, președintele Asociațiunii ”ASTRA” Orăștie, colaborator în cadrul acestui proiect, a explicat tuturor, pe înțeles, care era modul de funcționare a invenției lui Gutenberg și cum a fost tiparită Palia efectiv în acele vremuri. Publicul prezent a putut astfel lua acasă un print realizat ca în anul 1581, când a început și tipărirea Paliei.

Un tablou al decenței și al bunului simț
Zeci de pesoane au participat luni seara la evenimentul desfășurat la Sinagoga din Orăștie. Organizarea acestuia s-a dovedit a fi de înaltă ținută, cum de altfel au fost toate celelalte organizate până acum de Asociația ”Izvorul Colnicului”.
Pe lângă prezentarea tiparniței, publicul prezent s-a bucurat și de un decor desăvârșit, menit să te poarte parcă în aura secolului XVI, când oamenii se bucurau de viață zâmbind și dansând. Tocmai de aceea în sală s-au regăsit și membrii Ansamblului de Muzică și Dans RENAISSANCE din Deva, care au cântat și au dansat ca-n curțile împărătești din epoca medievală.

Totodată, s-au putut servi băuturi calde, sau mici gustări dulci, fiind pregătite și locuri de socializare unde oamenii si-au descrețit frunțile.
Rezumând, am putea spune că s-a redat cu această ocazie… un tablou al decenței și al bunului simț!
Autor: Mihai MOLOCEA