Aleșii locali nu rezonează cu propunerea ARENA – Taxă ZERO pentru copii, la terenurile de sport de pe strada Pricazului

Am fost în Consiliul Local să cerem anularea taxei

După cum urmăritorii și cititorii ziarului ARENA știu, redacția noastră a început un demers prin care încercăm anularea taxei de intrare pentru copii, în baza sportivă de pe strada Pricazului din Orăștie (teren sintetic de fotbal și teren de tenis).

În documentarea acestei situații am descoperit și câteva anomalii pe care am ținut să le prezentăm conducerii orașului, respectiv faptul că astfel de terenuri sintetice sunt puse la dispoziție gratuit în toată zona limitrofă Orăștiei, mai puțin la Orăștie și că veniturile încasate în ultimii ani sunt suspect de mici, respectiv câteva sute de lei în ultimii 4 ani.

Publicitate

Am fost în ședința Consiliului Local de la finalul lunii august și am prezentat această situație, cerând consilierilor să inițieze un proiect de hotărâre prin care, la ședința următoare să renunțe la taxa de închiriere pentru baza sportivă de pe strada Pricazului, însă după reacțiile acestora pare că aleșii locali nu sunt interesați de această măsură. Dimpotrivă, consilierii au părut deranjați de propunerea noastră, unii dintre ei devenind chiar violenți în exprimare.

Mai mult, aceștia se pare că nu au vazut nicio problemă în faptul că terenul a încasat în ultimii ani sume suspect de mici (vezi mai jos care sunt sumele), în timp ce acesta stătea cu lacătul pus pentru copiii fără bani în buzunar.

Publicitate

Orăștia dovedește încă o dată cât de puțin îi pasă de tinerii ei

În anul 2014 în Orăștie s-a construit un teren sintetic de fotbal. Lucrarea a fost executată cu bani  din bugetul local, apoi a fost predat Clubului Sportiv Municipal în administrare.  Terenul a fost construit întocmai ca tinerii și nu numai, să aibă unde practica acest sport, în afară de locurile neconvenționale, pe stradă, sau în parcări. Doar că Primăria s-a lăcomit la o taxă pe care o cere copiilor pentru a putea intra să facă sport. Taxa a variat de-a lungul anilor, însă acum este de 50 lei/oră.

Localitățile din jurul Orăștiei pun la dispoziție GRATUIT astfel de terenuri

Este inadmisibil ca în municipiul Orăștie un astfel de teren să nu fie pus la dispoziția copiilor gratuit, în condițiile în care comune precum Romos, Orăștioara de Sus, Balșa, etc, dețin astfel de terenuri și le pun la dispoziția copiilor GRATUIT!  La Geoagiu și Gelmar, de asemenea, gratuit! Ba chiar la Romos sunt două astfel de terenuri, ambele puse la dispoziția tinerilor gratuit, unul dintre acestea fiind dotat și cu nocturnă.

La Orăștie, Primăria vrea bani de la copii, 50 lei/oră, pentru ca aceștia să intre într-un teren care în majoritatea timpului stă închis.

Îndemnul redacției ARENA

Avem o problemă cu sedentarismul, cu faptul că tinerii nu mai fac sport și mișcare. Haideți să îi încurajăm să facă asta, facilitând accesul lor în bazele sportive, nu consolidând gardurile și punând lanțuri pe porțile lor.

Deschideți larg porțile terenului de fotbal de pe strada Pricazului!  Lăsați business-ul și puneți la dispoziția cetățenilor bunurile orașului pentru a se bucura de ele.

Atenție, în acest caz vorbim despre un teren construit în urmă cu 10 ani, care mai mult ca sigur a fost amortizat, însă în continuare sunt ținute lanțuri și lacăte pe el!

Încurajați copiii să facă mișcare și nu doar să îl deschideți, modernizați-l investiți în el și apoi puneți-l din nou la dispoziția copiilor și a dezvoltării lor sănătoase. Pentru asta nu există cost prea mare!  Acesta este îndemnul pe care noi, redacția ARENA îl facem Primăriei și Consiliului Local, cei care pot schimba această situație.

Publicitate

Șoc! Cât produce terenul anual?

Am dorit să aflăm cât produce anual acel teren și care este rata de profitabilitate din moment ce autoritățile nu au renunțat până acum la taxa de închiriere.

Am fost la Stadionul Dacia pentru a discuta cu reprezentanții Clubului Sportiv Municipal situația acestui teren. I-am informat despre intenția noastră de a face ca în viitorul apropiat acel teren să fie oferit gratuit, însă din păcate aceștia nu s-au arătat deloc receptivi la inițiativa noastră. Am întrebat câți bani s-au încasat în anii anteriori din închiriere, însă Marius Ștefan, directorul CSM Dacia s-a eschivat în fața acestei întrebări, nedorind să răspundă atunci. Am formulat pe loc o solicitare scrisă în baza legii 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public stiind că astfel va fi obligat să răspundă și abia peste câteva zile am primit și răspunsul la întrebarea noastră.

În momentul în care am citit răspunsul scris am realizat și de ce Marius Ștefan s-a fâstâcit în fața acestei întrebări. Datele oficiale furnizate arată un adevăr șocant: un teren total neprofitabil, ținut închis de administrator, fără niciun fel de justificare.

Sumele rezultate în urma închirierii terenurilor de pe strada Pricazului în perioada 2017-2024 sunt următoarele:

¨ Anul 2017 – 6360 lei

¨ Anul 2018 – 12570 lei

¨ Anul 2019 – 3440 lei

¨ Anul 2020 – 0 lei

¨ Anul 2021 – 0 lei

¨ Anul 2022 – 0 lei

¨ Anul 2023 – 190 lei

¨ Anul 2024 – 440 lei

Acesta este un total al sumelor încasate atât pe terenul sintetic de fotbal, cât și pe terenul de tenis de alături.

„Nu-i așa Fane?”

Privind aceste cifre este greu de înțeles cum au funcționat lucrurile în acești ani încât oscilațiile veniturilor au putut fi atât de mari. Cum același teren a încasat 12570 lei în 2018 și doar 190 lei în 2023? Cum 3 ani, ok, anii de pandemie, a fost pe 0!?, în condițiile în care, să fim serioși în cei 3 ani de pandemie lumea a mers la mare, la munte și cu siguranță, a jucat și fotbal. Dar se pare că nu pe terenul Clubului Sportiv. Asta înseamnă că administratorul și-a făcut foarte prost treaba! În orice context privat o astfel de situație nu ar fi fost posibilă, pentru că în secunda doi s-ar fi luat măsuri pentru redresare.

Dar, ne-am obișuit cu o lozincă, „la Stat e posibil orice”. Oricât de prost ai administra un lucru, o instituție, în cazul nostru o bază sportivă, salariul vine în continuare și vorba aceea, cine să te tragă la răspundere când ești coleg de partid cu primarul, viceprimarul și toată majoritatea Consiliului Local. Nu-i așa Fane?

Publicitate

Share your love
Facebook
Twitter

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *