Cine sunt noii cetățeni de onoare ai municipiului Orăștie – ziar ARENA

Tabloul cetățenilor de onoare a fost completat cu 13 nume noi

Consilierii locali orăștieni au votat joi, 29 august 2024 un proiect de hotărâre care vizează acordarea titlului de „cetățean de onoare” pentru 13 personalități a municipiului Orăștie. Propunerea pentru 12 dintre aceștia a venit din partea primarului Ovidiu Bălan, iar profesorul Gabriel Petric a fost propus de consilierul local Dionisie Bulz, printr-un amendament la proiectul de hotărâre.

Propunerile au fost făcute în contextul în care Orăștia împlinește anul acesta 800 de ani de la prima atestare documentară, iar titlurile de „cetățean de onoare” vor fi înmânate într-un cadru festiv, printr-un eveniment care se va desfășura în 12 septembrie.

Publicitate

Potrivit Regulamentului pentru acordarea titlului de Cetăţean de Onoare al municipiului Orăştie aprobat prin HCL nr. 159/2007, art. 5, pct. 2 și 4, se prevede că sunt îndreptăţite să fie propuse pentru acordarea titlului: „personalităţi care, prin realizările lor deosebite, au făcut cunoscut numele municipiului Orăştie, în ţară şi în străinătate; persoane care, prin acțiunile lor dezinteresate (donații, acțiuni umanitare etc.) au produs o îmbunătățire simțitoare a condițiilor de viață a locuitorilor municipiului Orăștie”. De asemenea, potrivit art. 3 din același regulament, titlul se poate acorda, după caz, în timpul vieții sau post-mortem.

Publicitate

Lista noilor cetățeni de onoare (în ordine alfabetică)

1. Profesoara Silvia Beldiman a avut o activitate didactică de peste 35 de ani, timp în care a format peste 10.000 de elevi. Nu s-a limitat doar la catedră, fiind inițiatoarea mai multor proiecte cu cooperare internațională. De asemenea, devine cunoscută publicului ca autor de cărți, fiind membru în Uniunea Scriitorilor din România, filiala Alba-Hunedoara.

2. Profesoara Livia Fumurescu, cu o carieră didactică de o viață, va duce numele Orăștiei în locurile unde și-a desfășurat activitatea. Va fi solicitată de ministerul învățământului să redacteze un set de diapozitive pentru pregătirea națională a studenților și elevilor la gramatică. Primar un mandat al localității Brad, revine în Orăștie unde începe o activitate literară prodigioasă.

3. Primarul Alexandru Th. Herlea al Orăștiei în perioada 1922-1936, cel mai longeviv mandat de primar din perioada interbelică, și-a desfășurat activitatea în vremurile tulburi de după Marea Unire de la 1918, când se impunea românizarea tuturor instituțiilor și societăților de la acea vreme. Va susține energic atât ca primar cât și ca notar și membru al Asociațiunii Astra, activitățile și societățile culturale românești, atât înainte de 1918, cât și după.

4. Pictorul Aurel Nedel, de la debutul său din anul 1956 și până la moartea sa, va fi un adevărat ambasador al picturii și al sensibilității zonei Orăștiei, în țară și în străinătate. Foarte prolific, cu un palmares expozițional foarte bogat, Aurel Nedel a fost recompensat cu ordinul „Meritul cultural” iar Muzeul Național de Artă al României va organiza în cinstea lui retrospectiva „Aurel Nedel”.

5. Doctorul Silviu Nistorescu face parte din prima generație de ecografiști din țară. Efectuează pentru prima dată în județul Hunedoara ecografii oculare, la sân, tiroidă, transgenitală și transrectală și introduce investigațiile cu substanță de contrast CEUS și elastrografie hepatică în explorarea patologiei difuze și tumorale a ficatului. În peste 40 de ani de carieră, va efectua mai bine de 200.000 de ecografii, devenind unul dintre cei mai căutați și respectați medici din această parte de țară.

6. Profesorul Lucian-Gabriel Petric este doctor în filologie, muzician pasionat de chitară, filosof care a avut fericirea de a se întâlni cu Constantin Noica, eseist și dascăl îndrăgit. O privire aruncată asupra lucrărilor semnate Gabriel Petric ar impresiona pe oricine pentru că întâlnim aici peste 130 de studii și articole publicate în țară, articole publicate în străinătate, în reviste de mare prestigiu din Statele Unite, Marea Britanie, Germania, urmate de texte poetice, cărți, traduceri din domeniul muzicii rock, de care este pasionat și cunoscător. Nu lipsesc emisiunile televizate, interviurile, articolele publicate în volume, numeroasele comunicări susținute la simpozioane și conferințe științifice naționale și internaționale din Germania și Ungaria, pe teme de muzică sau filosofie.

7. Profesorul Daniel Popa este autor de manuale pentru disciplina informatică și TIC, inițiator de concursuri la nivel național și internațional. În 20 de ani de activitate va obține prin intermediul elevilor pe care i-a format sute de premii la olimpiadele și concursurile naționale și internaționale. Din 2001 este instructor CISCO.

8. Inginerul Ioan Hartmut Probsdorfer a fost omul providențial pentru Fabrica „Vidra” și pentru Orăștie, în perioada grea a comunismului. Reușește în timpul mandatului său de director (1966-1989), prin complexa sa personalitate și profesionalismul desăvârșit, să promoveze hainele de blană produse aici atât în țară cât și peste hotare. Și astăzi Orăștia mai este cunoscută prin prisma brandului „Vidra”.

9. Profesorul Miron Simedrea a predat desenul și caligrafia la Școala Generală nr. 1 din Orăștie, fiind aici director adjunct pentru 24 de ani. Este un cunoscut promotor al culturii în Orăștie și în zonă, membru marcant al Despărțământului Astra „Aurel Vlaicu” Orăștie și secretar al acestuia, președinte fondator al Filialei 43 Orăștie a Societății „Limba noastră cea română” Chișinău, președinte fondator al Asociației „Orăștia vatră de cultură strămoșească” și director fondator al revistei „Vatra strămoșească”.

10. Studentul Alexandru-Raul Todoran este copilul-minune al Orăștiei, fiind deja recunoscut în țară și în străinătate în domeniile informaticii, TIC și matematicii. Cu peste 50 de premii, beneficiind de multiple distincții, Alexandru Todoran este autor de probleme de matematică și informatică, inițiator și organizator a mai multor concursuri naționale și internaționale. Treptat, elevul orăștian devine la rândul lui mentor și formator al mai multor elevi, bucurându-se de aprecierea comunității. Din septembrie 2024, va studia la Harvard University-Cambridge, Massachusetts, SUA.

 11. Doctorul Eugen Turdean este cel mai căutat medic internist din zona Orăștiei, cu o activitate prolifică de peste 47 de ani. A introdus în Spitalul din Orăștie endoscopia digestivă diagnostică, respectiv gastroscopia și colonoscopia, ajungând până în prezent să efectueze aproximativ 20.000 de endoscopii digestive. Este doctor în științe medicale, cu peste 30 de lucrării științifice de specialitate, decorat cu ordinul „Meritul sanitar” în grad de cavaler, iar biografia sa a apărut în două enciclopedii.

12. Profesorul Aurel Ursu a fost directorul Școlii Generale nr. 1 din Orăștie în timpul căruia s-a ridicat în timp record (aprilie-octombrie 1982) noul local al școlii. După 1990, se implică activ la reînființarea Astrei la Orăștie și devine cel mai longeviv președinte al Despărțământului Astra „Aurel Vlaicu” Orăștie, în perioada 1992-2017. A reușit să readucă cultura orăștiană la locul pe care îl merită, fiind unul dintre cei mai asiduu promotori ai ei.

13. Jurnalistul și scriitorul Ioan Vasiu se confundă în Orăștie cu publicația la care lucrează din 1996, ziarul „Palia Expres”, în care a surprins toate evenimentele și transformările majore pe care le-a avut societate de-a lungul vremii. În 2021 este declarat primul român care a publicat 2.000 de catrene, fiind omologat de Asociația „Cartea Recordurilor” din România.

Mai multe despre activitatea acestor oameni veți putea citi în ediția tipărită a ziarului ARENA din luna septembrie.

Share your love
Facebook
Twitter

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *