Noaptea Muzeelor la Sate: un eveniment cultural și educativ
În cadrul evenimentului „Noaptea muzeelor la sate” vizitatorii vor putea admira gratuit expoziția Complexului memorial Aurel Vlaicu, între orele 18:00 și 24:00. De asemenea, vor putea admira o miniexpoziție intitulată „Doar astăzi mă poți admira!“, care va prezenta obiecte rare sau inedite din colecția muzeului. O altă expoziție temporară va fi „De la moși păstrate”, care va ilustra tradițiile și obiceiurile locale din satul Aurel Vlaicu.

La ora 19:00, va avea loc un cuvânt de salut și alocuțiuni din partea organizatorilor și a autorităților locale. Apoi, vizitatorii se vor putea bucura de un program artistic oferit de Grupul Catehetic „Micutii Arhangheli” de la Parohia Ortodoxă Aurel Vlaicu. Copiii vor avea ocazia să participe la ateliere de pictură organizate de Grădinița P.N. Aurel Vlaicu și la ateliere de confecționat aparate de zbor organizate de Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva. De asemenea, vor putea asculta basmul „Făt Frumos din aer” de Leontina Ciura.
Seara se va încheia cu vizionarea filmului „Aurel Vlaicu”, din 1977, regizat de Mircea Drăgan. Filmul este un omagiu adus lui Aurel Vlaicu și prezintă principalele momente ale vieții și carierei sale.
Evenimentul Noaptea Muzeelor la Sate este organizat de Consiliul Județean Hunedoara, prin Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva, în parteneriat cu Primăria Orașului Geoagiu, Liceul Tehnologic Agricol „Alexandru Borza” Geoagiu, Grădinița P.N. Aurel Vlaicu și Parohia Ortodoxă Aurel Vlaicu.
Organizatorii au pregătit pentru vizitatori, pe lângă activitățile artistice și culturale, cozonaci proaspeți și rumeniți, pregătiți de săteni după rețete tradiționale.
Prima ediție a Noaptea Muzeelor la Sate are loc azi, 2 septembrie 2023 și va cuprinde peste o sută de obiective, evenimente și programe în 32 de județe ale țării. Printre acestea se numără muzee, colecții, case memoriale, biserici, cetăți, palate, mănăstiri, reședințe nobiliare, situri arheologice, pensiuni, rezidențe de creație, tabere de artă contemporană, mori, ferme de animale etc.
Noaptea Muzeelor la Sate este o oportunitate unică de a cunoaște mai bine personalități și tradiții locale, de a admira obiecte rare sau inedite, de a participa la ateliere de creație și educație, de a viziona filme sau spectacole artistice și de a savura produse tradiționale. De asemenea, este o modalitate de a sprijini dezvoltarea și conservarea patrimoniului rural și de a stimula interesul publicului pentru domeniul muzeal.

Aurel Vlaicu: un geniu al aviației române și mondiale
Aurel Vlaicu s-a născut în satul Aurel Vlaicu (fost Binținți) pe 19 noiembrie 1882. A studiat ingineria la Budapesta și a lucrat ca inginer la Opel în Germania. În 1909, s-a întors în România și a început să construiască primul său avion, numit Vlaicu I. A realizat primul zbor cu acest avion pe 17 iunie 1910, la Cotroceni. A continuat să construiască și să îmbunătățească alte două avioane, Vlaicu II și Vlaicu III. A participat la mai multe concursuri și expoziții aeronautice, unde a câștigat premii și recunoaștere internațională. A murit într-un accident aviatic pe 13 septembrie 1913, în timp ce încerca să traverseze Carpații cu avionul Vlaicu II.
Complexul Memorial „Aurel Vlaicu” este format din casa părintească a lui Aurel Vlaicu, transformată în muzeu în 1959, și o clădire nouă, inaugurată în 2010, care găzduiește o expoziție permanentă despre viața și opera lui Aurel Vlaicu. Muzeul expune piese originale sau replici ale avioanelor lui Aurel Vlaicu, precum și documente, fotografii, scrisori și obiecte personale ale inventatorului.
Publicitate Biroul de Înmatriculări Auto „Alin Dinsorean”