Crește costul vieții la Geoagiu. Din lipsă de soluții Primăria a crescut dramatic taxa de salubritate

Creșteri de până la 80%

Începutul anului 2025 a venit cum nu se poate mai prost pentru locuitorii orașului Geoagiu. Reprezentanții primăriei își arătau intenția de a crește dramatic taxa specială de salubrizare cu 66% pentru mediul urban (Geoagiu) și 80% pentru cei din mediul rural (satele aparținătoare).

Vocile oamenilor din comunitate se arătau total nemulțumite de o astfel de măsură, însă s-a sperat că într-un final se vor putea găsi alte soluții.

N-a fost așa deoarece în ședința Consiliului Local al orașului Geoagiu de joi 30 ianuarie 2025, la propunerea primarului Ovidiu Vlad, Consiliul Local a adoptat hotărârea privind creșterea taxei speciale de salubritate de la 12 la 18 lei în mediul urban și de la 10 la 18 lei în mediul rural.

Votul Consiliului Local a fost exprimat astfel: 8 voturi „pentru” (din partea consilierilor PNL), iar 7 consilieri s-au abținut de la vot (6 PSD și 1 AUR).

Publicitate

Paradoxul „grelei moșteniri”

Reprezentanții primăriei au anunțat pe Facebook motivele acestei măriri invocând și aici „greaua moștenire”, respectiv faptul că vechea administrație nu a actualizat corespunzător și la timp aceste tarife (vezi AICI).

„Situația a fost generată de neactualizarea tarifelor în ultimii doi ani, deși acest lucru era o obligație legală. Din păcate, în trecut, taxa a fost stabilită la un nivel mult prea mic, insuficient pentru a acoperi cheltuielile minime necesare.”

Paradoxul face ca de „greaua moștenire” prezentată să fie într-o mare măsură responsabil chiar actualul primar al Orașului Geoagiu, Ovidiu Vlad. La ultima actualizare a prețurilor, în octombrie 2022, acesta se afla în opoziție în postura de consilier local și contesta vehement o posibilă creștere de preț a taxei de salubritate.

Ovidiu Vlad a reacționat public, pe pagina personală de Facebook, când fostul primar a propus ultima actualizare a prețurilor (vezi AICI)

Primarul Vasile Caraguț a propus astăzi să plătim unul dintre cele mai mari prețuri la gunoi din județ! Din grijă pentru locuitorii din Geoagiu, care și așa sunt sufocați de prețuri și facturile tot mai mari la utilități, am propus astăzi, în ședința ordinară a Consiliului Local Geoagiu, scăderea tarifelor pentru colectarea deșeurilor.

Tot atunci Ovidiu Vlad informa locuitorii orașului Geoagiu astfel, în data de 31 octombrie 2022: „Primarul orașului Geoagiu, Vasile Cărăguț, a propus astăzi o “taxă specială” de salubritate de

14 lei/persoană/lună pentru mediu urban,

8 lei/persoană/lună pentru mediul rural.

În calitate de consilier local PNL, am formulat un amendament, prin care am propus ca această taxă să fie SCĂZUTĂ la nivelul celor din VALEA JIULUI,

12 lei/persoană/lună pentru urban

6 lei/persoană/lună pentru mediul rural.

Publicitate

Într-un final, după discuțiile din Consiliul Local s-a acceptat atunci o soluție de mijloc și s-a stabilit taxa astfel: 12 lei pentru mediul rural și 10 lei pentru mediul urban.

Doi ani mai târziu, același Ovidiu Vlad, de data aceasta din postura de conducător al primăriei, le transmite oamenilor că taxa de salubritate trebuie neapărat majorată. („Din păcate, în trecut, taxa a fost stabilită la un nivel mult prea mic” din comunicatul Primăriei postat pe Facebook)

Publicitate

Se caută vinovați

S-a încercat prezentarea acestei majorări a taxei de salubritate la 18 lei ca fiind o măsură „obligatorie”, dirijată subtil chiar în spatele Consiliului Județean Hunedoara: „Tarifele pentru serviciile de salubritate prestate la CMID au fost majorate de Consiliul Județean Hunedoara încă din anul trecut și reflectă costurile reale ale colectării, transportului și depozitării deșeurilor. Noi, ca administrație locală, nu facem nimic altceva decât să ne conformăm acestei decizii.” a precizat primăria Geoagiu în același comunicat.

În realitate lucrurile stau diferit și prețul poate fi controlat intern cel puțin din două privințe: gradul de colectare a taxei de la cetățeni și gradul de colectare selectivă a gunoiului și reciclare. În funcție de aceste două lucruri taxa de salubritate poate să difere de la o comunitate la alta.

Spre exemplu Orăștia are o taxă specială de salubritate de 15 lei/persoană.

Publicitate

La Șoimuș se micșora taxa fix în ziua în care la Geoagiu autoritățile erau „obligate” să o crească

Un alt exemplu în această privință îl dă Primăria Comunei Șoimuș. Un exemplu de bune practici în ce privește fix cele două capitole despre care vă spuneam că pot ține taxa în parametri normali.

La Șoimuș primarul liberal Mihai Gabriel Irimie, a reușit chiar să scadă taxa de salubritate de la 18 lei/pers./lună, la 13 lei de pers./lună.

Astăzi consiliu local a modificat taxa de salubritate de la 18 ron/lună/ pers, la 13 ron/lună/pers.

Acest tarif a fost modificat datorita cantitatii de gunoi selectat si reciclat.” a anunțat Primăria Șoimuș (vezi AICI) fix în ziua în care Primăria Geoagiu creștea această taxă.

Presupunerea rezonabilă: cei care plătesc taxa folosiți prin această mărire, pentru a-i susține pe cei care n-o plătesc

Există o vorbă ușor de înțeles: „Cu bani oricine poate”. Primăria Geoagiu pare să fi căzut în capcana metodei ușoare, aceea de a te îndrepta mereu spre buzunarul cetățenilor, sau a incapacității de a găsi altă soluție într-o astfel de situație.

Primăria Geoagiu se plânge că nu reușește să recupereze de la cetățeni decât 50% din ceea ce Supercom-ul facturează în realitate.

„Intrucât s-a ajuns in situația in care din valoarea taxei de salubritate încasate la bugetul local de la utilizatorii casnici si non – casnici nu se recuperează decât în jur de 50% din valoarea facturilor emise de operatorul serviciului de salubritate pentru cantitățile de deseuri colectate, transportate și depozitate, se impune majorarea cuantumului acesteia.” se arată în Referatul de Aprobare.

Acest lucru se poate întâmpla din două motive:

  • fie pentru că într-adevăr taxa este prea mică, ea fiind colectată integral de la populație și nefiind de ajuns pentru plata facturii către Supercom
  • fie gradul de colectare este prea mic, plătindu-și această taxă doar o parte din locuitorii orașului, iar o altă parte, nu.

Câtă vreme gradul de colectare nu a fost comunicat putem presupune chiar și o colectare deficitară, asta ducând la obligativitatea creșterii taxei. Și aici termenul de „obligativitate” poate fi pus sub semnul întrebării, deoarece înaintea creșterii taxei s-ar putea începe cu măsuri pentru a crește gradul de colectare a banilor pentru salubritate, din rândul populației.

Altfel, ar însemna să-ți pedepsești cetățenii conștiincioși cu o taxă mai mare, pentru a-i ține în brațe pe cei de la care nu reușești să colectezi taxa de salubritate.

Aceasta din urmă este doar o presupunere, însă în lipsa unor date certe rămâne o presupunere rezonabilă.

Publicitate – Bianca Herlea – ZUMBA Orăștie

Calculul lui Ovidiu Vlad pentru costul vieții la Geoagiu

Cert este că acum aproximativ doi ani și jumătate Ovidiu Vlad, din opoziție, făcea un calcul cu privire la această taxă de salubritate:

PSD-ul a decis:

După votul de astăzi (31 octombrie 2022) acestea sunt sumele pe care trebuie să le plătească fiecare locuitor al orașului Geoagiu și a satelor aparținătoare!

12lei x 12 luni = 144 lei/pers/an(urban)

10lei x 12 luni = 120 lei/pers/an(rural)

O familie formată din 3 membri va plăti anual suma de 432 lei.

Astăzi, Ovidiu Vlad, de la conducerea primăriei a schimbat calculul astfel:

PNL-ul a decis:

După votul de astăzi (30 ianuarie 2025) acestea sunt sumele pe care trebuie să le plătească fiecare locuitor al orașului Geoagiu și a satelor aparținătoare!

18lei x 12 luni = 216 lei/pers/an(urban) (față de 144 lei)

18lei x 12 luni = 216 lei/pers/an(rural) (față de 120 lei)

O familie formată din 3 membri va plăti anual suma de 648 lei.

În mediul rural situația a devenit și mai dramatică. O familie de 3 persoane, din Bozeș spre exemplu, va plăti anual 648 lei, față de 360 lei.

Share your love
Facebook
Twitter

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *