Cum a umilit conducerea liceului ”Vlaicu” din Orăștie, exponenții unei generații briliante de profesori

Ca societate?… ipocriți până la capăt!

Excelăm la comemorări, stăm drept la parastase de pomenire, depunem coroane, ne facem poze cu monumente reci și vorbim înalt despre valori care nu mai sunt. Ce societate! E doar ipocrizie câtă vreme nu suntem capabili să ne respectăm valorile cât sunt lângă noi și le putem arăta prețuirea noastră.

Am fost educat și crescut cu imaginea profesorului drept, cu imaginea acestei profesii asemeni unei icoane a demnității. Cred că o comunitate își poate măsura valoarea prin modul în care își tratează profesorii. Documentând prezentul material, am văzut aceste icoane ale demnității, profesori, care s-au simțit umiliți, dezamăgiți și disprețuiți. Nu am marșat atât pe baza legală, ci care sunt efectele care se produc uneori ”cu legea în mână”, dar citind acest material veți putea observa chiar și un mare iz, dacă nu de ilegaliate, de imoralitate.

Probabil, cel mai negru episod din istoria recentă a învățământului orăștian

Am aflat întâmplător despre faptul că domnul profesor doctor Gabriel Petric, s-a pensionat și nu mai predă în școala pe care a servit-o cu cinste și loialitate peste 30 de ani, respectiv Liceul Teoretic ”Aurel Vlaicu” din Orăștie. Da, vorbim despre acel Gabriel Petric pe care toți se înghesuie să-l invite la evenimentele culturale pentru a le da greutate, acel profesor emblematic pentru învățământul orăștian, cu care liceul celui care a cutezat să zboare spre înălțimi, s-a fălit întotdeauna.

De curând, într-o discuție cu dl. doctor Eugen Turdean, am aflat de la acesta că a fost prezent la susținerea tezei de doctorat a d-lui Petric. Domnul Turdean mi-a redat o frază rostită atunci de un mare profesor academician al acestei țări: ”Orăștia trebuie să se mândrească cu profesorul Petric, pentru că nivelul acestuia este cu mult peste cel al orașului în care profesează!”.

Tot acest mare nivel despre care a vorbit întotdeauna mediul academic, profesorul Petric l-a pus în liceul orăștian, pentru elevii acestuia, mai bine de 30 de ani, până la momentul pensionării. Ba chiar și după pensionare acesta s-a arătat dispus să mai ofere din ce are, însă doar pentru două clase aflate în an terminal, cu care își dorea să încheie ciclul liceeal. A făcut în acest sens o solicitare conducerii unității de învățământ de a-i fi alocate aceste ore prin metoda ”plata cu ora”. Asta după ce în prealabil acesta avusese o discuție verbală cu reprezentanții conducerii pe această temă, fiind asigurat că va beneficia de continuitate, acest lucru fiind ”în interesul învățământului”, după cum ne-a declarat întocmai profesorul Petric.  Acesta a mers pe cuvântul dat și și-a cerut pensionarea, cu toate că putea continua să predea fără emoțiile unei aprobări din partea Consiliului de Administrație, titlul de ”doctor” permițându-i legal acest lucru.

Marele profesor Gabriel Petric avea să-și încheie cariera la Liceul Teoretic ”Aurel Vlaicu”, cu o măruntă și rezonabilă doleanță, aceea de a-și duce până la capăt clasele aflate în an terminal, facând în acest sens o solicitare procedurală către conducerea școlii.

Ce a urmat poate fi catalogat fără dubiu, unul dintre cele mai umilitoare momente ale carierei profesorului doctor Gabriel Petric.

În prim-plan stă, fără îndoială, faptul că, conducerea liceului a ales să refuze, fără drept de apel, o ultimă doleanță a unui titan al învățământului orăștian. Și nu e vorba doar despre doleanța acestuia, ci și despre faptul că  procesul de învățământ a avut efectiv de suferit la clasele unde domnul profesor a fost schimbat chiar în an terminal, procesul de adaptare fiind dificil atât pentru elevi, dar și pentru noul profesor.

Într-un alt plan stă modul în care acest lucru s-a întâmplat, un mod al dezumanizării și a ridiculizării unuia dintre cei mai tenace profesori pe care i-a dat învățământul orăștian în istoria sa, după cum chiar domnul profesor expune cele trăite, într-o declarație pentru ARENA:

Gabriel Petric la un eveniment caritabil, cu una dintre marile lui pasiuni: chitara

”După 30 de ani de activitate în liceul „Aurel Vlaicu„ – Orăștie, ca profesor titular de limba și literatura română, am hotărât ca, începând cu data de 1.09.2022, să ies la pensie,la limita de vârstă – de 65 de ani. Având titlul științific de doctor, legislația în vigoare îmi permitea să mai continui activitatea încă trei ani după vârsta de pensionare. Nu am făcut-o, din două motive: 1) m-am gândit la tinerii profesori (unii – foști elevi) care puteau să preia ștafeta didactică; 2) am crezut în promisiunile verbale ale conducerii școlii, potrivit cărora voi putea preda încă un an la cele două clase a XI-a pe care le aveam, astfel încât să-mi asum responsabilitatea pregătirii lor pentru clasa a XII-a și examenul de bacalaureat.

Către începutul anului școlar 2022-2023, am înaintat conducerii liceului o cerere de plata cu ora, la clasele mai sus menționate, al cărei temei era respectarea principiului continuității.

Răspunsul conducerii liceului—al directorului și al Consiliului de Administrație— mi-a lăsat un gust amar. În primul rând, modul de adresare era: ”dnei Petric Gabriel„!!! (foto).

Nu mai eram bărbat, ci femeie, iar, din modul de adresare, curios, dispăruse cuvântul „profesor„. Ca și cum foștii mei colegi, actualmente diriguitori ai instituției de prestigiu „Aurel Vlaicu„, nici măcar nu-și mai aminteau că au stat alături de „profesorul„ Petric, nu de „dna Petric Gabriel„! În al doilea rând, răspunsul conducerii era negativ: plata cu ora urma să fie acordată doar titularilor școlii, nu și pensionarilor…

După 30 de ani de activitate în liceu/colegiu/liceu, ani în care niciodată nu am cerut plata cu ora, fiind mulțumit cu norma didactică minimă, ani în care am slujit onorabil profesia de dascăl, atât prin activitatea la oră, cât și prin participarea la olimpiadele școlare și la activități extra-școlare – iată că primesc primul răspuns negativ din partea unei conduceri școlare, care avea opțiunea de a mai apela sau nu la experiența și competențele mele. Un răspuns pozitiv nu ar fi putut fi decât benefic pentru elevii mei. În timp, am aflat că și alți colegi pensionari au avut de suportat același tratament ingrat.

În atari condiții, nu te poți simți decât umilit și frustrat! Este adevărat că „nimeni nu este de neînlocuit„, de aceea am și ieșit la pensie, dar tot atât de adevărat e că recunoștința este o virtute, iar ingratitudinea n-ar avea ce căuta în cadrul școlii. Și asta ține de…educație!…” semnează profesor Gabriel Petric, Doctor în filologie și Membru al Uniunii Scriitorilor din România.

Umilința nu s-a oprit la profesorul Petric

Documentând această situație am aflat stupefiat că acest caz nu a fost unul singular, ci practic, o întreagă generație de profesori a fost tratată cu aceași desconsiderație. Când spun o generație, nu mă refer doar la profesorii în cauză, ci și la mulți alții din interiorul liceului care au catalogat aceste decizii drept un afront adus și acestora.

În această situație s-au regăsit și alți 3 profesori de calibru ai liceului, care, fiecare în parte, își poate identifica în bună măsură cariera, cu parte din prestigiul acestui liceu. Este vorba despre prof. Angela Dumitru, prof. Lucia Oană și prof. Aurica Bulz.

Cele 3 doamne profesor s-au pensionat și au avut aceleași dolenațe, de a continua orele pentru anumite clase. Regăsim în fapt și o anomalie greu de explicat, prin care un profesor care are rol de ”coordonator” într-un mare proiect ERASMUS din care școala și elevii au avut numai de câștigat, este eliminat. Un proiect ERASMUS aflat în desfășurare și care o găsea pe Lucia Oană, în calitatea de ”coordonator”. Aceasta a solicitat doar două ore, strict pentru a rămâne în relație instituțională cu școala, lucru care i-a fost refuzat inexplicabil. În continuare regăsiți poziția doamnei profesor Lucia Oană cu privire la acest refuz:

Nu m-am gândit că mi se vor refuza cele 2 ore pe care le-am solicitat, pentru a fi în relație instituțională cu școala și a continua să lucrez în/la  proiect. Sigur, am simțit frustrare și resentimente pentru că mă gândeam că, în ultimii 10 ani, am făcut foarte multe pentru școală, pentru prestigiul școlii. Am scris și am câștigat 3 proiecte Erasmus+ în care noi am fost coordonatori. Am coagulat în jurul meu o echipă care a implementat aceste proiecte și care, prin activitatea desfășurată, a schimbat cultura organizației. Aceste proiecte au pus Colegiul Vlaicu pe harta Europei. Timp de 3 ani consecutivi am fost gazde pentru studenți din Irlanda, care au făcut stagii de practică de 3 săptămâni în Orăștie și au oferit posibilitatea elevilor noștri să interacționeze cu ei. Ori, conexiunea cu școala irlandeză am făcut-o eu. Apoi am contribuit semnificativ la scrierea proiectului ROSE care a adus beneficii tuturor colegilor care au implementat proiectul timp de 4 ani. Am contribuit la scrierea unui proiect POIM, alături de echipă, la întocmirea documentelor pentru „Școală Europeană” și altele. Toate aceste sunt deja irelevante pentru că, în sistemul de valori ale conducerii școlii, astea nu au fost considerate contribuții valoroase.

Sentimentul pe care l-am avut tot timpul,  încă  de la terminarea anului școlar precedent, a fost că direcțiunea dorește să se înconjoare de persoane obediente și ușor de manipulat. Nu a contat nici calitatea pregătirii, nici ce ai făcut pentru școală, nici măcar interesul școlii de a încheia cu bine proiectul Erasmus în derulare.” a declarat doamna profesor Lucia Oană.

”Dezamăgire, umilință, dispreț…”

Continuând documentarea acestui subiect am întâlnit-o pe doamna profesor Angela Dumitru. Rugând-o să descrie cum a trăit acest episod de final al carierei dumneaei, mi-a fost dat să văd unul dintre cele mai dramatice tablouri ale societății în care trăim. Dascălul drept, care a educat generații, acea icoană a demnității… a vorbit printre lacrimi, și nu ca o minune, plângând de fericire la finalul unei cariere împlinite, ci din dezamăgire, simțind umilință și dispreț.

Prof. Angela Dumitru

Sunt profesor de matematică, titular, cu gradul didactic I de 42 de ani. Am funcționat 10 ani la ”Școla Gimnazială Dominic Stanca” și 32 de ani la Liceul/Colegiul Național ”Aurel Vlaicu. În întreaga mea activitate am avut un singur scop: pregătirea elevilor mei la matematică și educarea lor, formarea lor pentru viață. Mi- am dorit în permanență să duc orice lucru la bun sfârșit! Este și motivul pentru care, indiferent de cât de greu mi-a fost, am muncit cu fiecare clasă care mi-a fost dată, atât ca profesor cât și ca diriginte, până la capăt! Nu am abandonat colective de elevi, ci am muncit cu ei până au reușit să promoveze cu bine examenele de clasa a VIII- a sau a XII-a.

În septembrie 2022 am decis că este momentul să mă retrag. Am avut o singură reținere: cele doua clase a XI-a, actualmente a XII-a,  care urmau să susțină examenul de bacalaureat. Acești elevi, în mare parte, îmi fuseseră elevi din clasa a V-a . Șapte ani!!!  După mai multe discuții avute cu directorul și membrii Consiliului de Administrație din acea perioadă, precum și cu persoane care avuseseră funcții de conducere în Inspectoratul Școlar, am fost asigurată că nu este nicio problemă. Citez:” Este în interesul învățământului să rămâneți încă un an la cele două clase și să vă asumați până la capăt responsabilitatea pregătirii elevilor pentru bac”.

Am fost însă dezamagită, intrigată și umilită când am primit în ultima zi de vacanță, vineri(luni începea școala) răspunsul dnei director, pe WhatsApp: ”Orele au fost luate la plata cu ora de Hațegan”. Scurt și sec, fără nicio explicație! După căteva zile a venit și un răspuns pe email din partea Consiliului de Administrație, cu o motivație care, din punctual meu de vedere, nu se aplică în cazul meu!

O vorbă românească spune că, dacă nu ai bătrâni, să-ți cumperi!!!!

În concluzie, ce am simțit? Dezamagire, umilință, dispreț!!!

Aceasta a fost reacția doamnei profesor Angela Dumitru pentru ARENA, întrebată fiind, cum a simțit acest refuz al conducerii.

”Am scăpat de dinozauri”

Un alt profesor care a intrat în secerișul conducerii a fost doamna Aurica Bulz. Ca o coincidență (sau nu), aceasta este soția fostului director al liceului, dl. prof. Dionisie Bulz, cu care, este cunoscut, actuala directoare, Adriana Chira, a avut ”meciuri” aprinse încă de la începutul mandatului, fiind înlocuitoarea acestuia.

Prof. Aurica Bulz

Eu m-am pensionat la limită de vârstă. Am făcut totuși o solicitare pentru 4 ore la clasa a VI-a, ca diriginte, părinții fiind cei care au dorit asta. Nu am primit nici ore și nici vreun răspuns scris. Orele au fost date unui alt profesor. Sigur că m-am simțit umilită, dar asta este, când politicul dictează! Probabil nu am primit orele pentru că mă cheamă Bulz. ”Am scăpat de dinozauri” așa s-a exprimat d-na director”  A precizat Aurica Bulz pentru ARENA.

Această replică ”Am scăpat de dinozauri!” a fost menționată de mai mulți profesori ca aparținând d-nei director Chira Adriana după ce dascălii menționați în acest material au ieșit toți, scoși pe ușa din dos, din corpul cadrelor profesorale a Liceului Teoretic ”Aurel Vlaicu”.

Conducerea liceului a reclamat ARENA la CNA

Înainte de publicarea acestui material, care cuprinde rezultatul unei documentări temeinice, am realizat o emisiune cu dl. Prof. dr. Gabriel Petric, pe pagina de Facebook ARENA. Tangențial s-a atins și acest subiect în care printr-o frază scurtă s-a relevant faptul că profesorul Petric a fost umilit la final de carieră de către conducerea școlii pe care a slujit-o peste 30 de ani.

Ce a facut conducerea școlii? A sesizat CNA-ul simțindu-se lezată întocmai de efectele propriilor decizii.

O reclamație, sau o poziție a conducerii instituției de învățământ, nu poate să schimbe faptul că acești profesori se simt umiliți. În fapt, conducerea liceului dă dovadă că nu-și poate asuma deciziile, acceptând efectele acestora. Se resimte în gesturile conducerii, inclusiv cel de a reclama aceste poziții, o atitudine dictatorială, manipulatoare, prin care oamenii ar trebui să simtă doar ceea ce crede conducerea că este bine să simtă. Conducerea avea opțiuni în ce privește acești 4 profesori, să le aprobe continuitatea, sau nu. Au ales, iar acum se simt lezați de efectele alegerii lor. Mai mult încercă și să le cenzureze, să le reducă ecourile, prin diverse mijloace cum ar fi chiar și reclamația formulată către CNA.

Ce este interesant, este că această speță a fost analizată la cel mai înalt nivel al audiovizualului, în ședința CNA București din 28 februarie 2023. Cu toate acestea nu am fost găsiți vinovați în vreun fel, reclamația dovedindu-se a fi nefondată. Niciodată, în peste 10 ani în care am fost activ în zona presei locale nu am fost nevoit să susțin un punct de vedere în ședința CNA București. S-a întâmplat în această speță, în care directorul liceului, Adriana Chira (foto), în opinia mea, pe raționamente personale și subiective, a atras liceul într-o reclamație nejustificată.

Adriana Chira – director al Liceului Teoretic ”Aurel Vlaicu”

Am fost reclamați cu toate că am înștiințat conducerea liceului că vom documenta mai amplu acest subiect și vor avea negreșit posibilitatea de a emite un punct de vedere. Ceea ce, de altfel, am și făcut.

Răspunsul punctual la întrebările noastre a fost ocolit

Am cerut un punct de vedere conducerii Liceului Teoretic ”Aurel Vlaicu” cu privire la spețele celor 4 profesori, printr-o adresă înregistrată la secretariatul liceului în data de 10.02.2023. Mai jos se regăsesc întrebările adresate școlii, pentru care, considerăm noi, nu am primit niciun răspuns concret:

  1. Solicit un punct de vedere unitar al conducerii în ce privește refuzurile solicitărilor acestor profesori. Care au fost motivele care au stat la baza acestor decizii?
  2. Dacă a existat intenția de a le aproba solicitările, care au fost mijloacele de care conducerea a uzat pentru a putea face acest lucru?
  3. Cine sunt profesorii care au preluat aceste ore (ale celor 4 profesori enumerați) si care sunt notele obținute de aceștia la examenul de titularizare

Am întrebat și cine sunt profesorii care au primit orele celor refuzați de conducerea liceului și care sunt notele acestora din examenul de titularizare, pentru că avem informații că au fost acordate parte din aceste ore, unor profesori care nu sunt de specialitate (ex.: unui profesor de engleză i s-au dat ore de geografie), sau unor profesori cu note de 1,6 la titularizare. Precizăm că acestea sunt informații neoficiale, însă în lipsa unui răspuns ferm al liceului, sunt singurele la care ne putem raporta.

Punctul de vedere al conducerii Liceului Teoretic ”Aurel Vlaicu”, ocolește cu tact de politician răspunsurile întrebărilor noastre, asta probabil și pentru că, întâmplător sau nu, la vârful conducerii se află chiar un politician local. Redăm integral poziția unității de învățământ:

Prin prezenta vă comunicăm că Proiectul de încadrare, adică repartizarea orelor pentru anul școlar
viitor, se analizeaza în Consiliu profesoral, se aprobă în Consiliul de administrație, apoi se avizează de
Inspectoratul Școlar Județean, în luna februarie anterioară anului școlar care urmează să înceapă în
septembrie.

Orele disponibile din școală se afisează pe siteul titularizare.edu.ro pentru potențiale transferuri
sau pentru candidații participanți la Examenul de titularizare.
In vara anului 2022, ca și în trecut, legislatia prevedea în Calendarul anuntat de Ministerul
Educatiei:

Repartizarea posturilor didactice/catedrelor rămase vacante/rezervate în regim de plata cu ora:
a) depunerea dosarelor pentru încadrare în regim de plată cu ora la unitățile de învățământ şi susţinerea
interviurilor în vederea încadrării în regim de plată cu ora;
Perioada: 23-24 august 2022

b) atribuirea orelor vacante/rezervate în regim de plata cu ora personalului didactic titular la nivelul
unităților de învățământ, prin decizie a directorilor unităților de învățământ și acordarea avizului pentru
încadrare în regim de plata cu ora personalului didactic titular din alte unități de învățământ, personalului
didactic asociat și personalului didactic pensionat, pe baza rezultatelor obţinute la interviu, dacă este cazul;
Termen: 25 august 2022

La punctul b) se poate constata că ultima categorie care primeste plata cu ora este ceea a pensionarilor,
dupa repartizarea orelor celor din categoriile care au o mai mare prioritate: titularii scolii sau titularii altor
școli, precum și candidaților la examenul de titularizare.
Pentru anul școlar 2022-2023 au fost scoase doua catedre libere de Limba româna, prin
pensionarea dnei. Trif Angela, care avea la momentul pensionării 64 de ani si a dl.-ui Petric Gabriel,
care avea 65 de ani. Dl. Petric, dna. Dumitru, dna. Bulz au incetat contractele de muncă cu liceul în
31.08.2022, prin pensionare, iar dna. Oana in iunie 2022,la finalul cursurilor elevilor, deoarece era
pensionara de mai mult timp, avand, în anul 2022, varsta de 65 de ani. Nu au fost ocupate cele două
catedre de Limba română prin Examen de titularizare deoarece s-au realizat transferuri de la Lic. Tehn.
“Nicolaus Olahus” si de la Sc. Gimn. „Dominic Stanca”.

Cele două cadre didactice care s-au transferat au participat la Examenul de titularizare organizat
de ISJ, desfășurat în momentul intrării în sistemul de învățământ, drept urmare puteți solicita notele la
instituția organizatoare a acestui Examen de titularizare.
Orele de română acordate în regim plata cu ora au fost atribuite titularilor școlii, conform hotărârii
Consiliului de administrație, prin vot unanim.
Orele de matematică acordate în regim plata cu ora au fost atribuite titularilor școlii, conform hotărârii
Consiliului de administrație, prin vot unanim.
Orele de de geografie acordate în regim plata cu ora au fost atribuite titularilor școlii, conform hotărârii
Consiliului de administrație, prin vot unanim.
Orele de diferite discipline, predate de dna. Oană, au fost repartizate titularilor școlii și unui profesor care
a participat la Examenul de titularizare organizat de ISJ Hunedoara și a a primit aceste ore prin repartiția
inspectoratului.

Constatăm că ancheta jurnalistică pe care afirmați că o documentați, anunțați fiind de aceasta în
10.02.23, prin solicitarea cu nr. 321, a fost demarată de fapt în 27.01.2023, când ați afișat, pe Facebook,
mesajul „Profesorul Gabriel Petric umilit la final de carieră”. Necunoscând legislația școlară și ordinea
repartizării orelor de către școală sau ISJ, fie titularilor fie candidaților la Examenul de titularizare și

faptul că nu ați solicitat un punct de vedere al Consiliului de administrație, forul decident al acestei școli,
arată că nu ați respectat dreptul instituției de a detaila lucrurile în mod explicit.
” a fost răspunsul conducerii Liceului Teoretic ”Aurel Vlaicu”, primit de noi în 01.03.2023.

L-ați trădat pe domnul profesor Petric?

Sunt multe lacune în acest punct de vedere, însă voi atrage atenția asupra uneia singure. Reluând declarația domnului profesor Gabriel Petric, se observă clar că cererea dumnealui de pensionare se baza și pe o promisiune verbală a conducerii că va primi continuitate pentru cele două clase aflate în an terminal.

Conducerea, prin decizia luată NU a făcut acest lucru! Vorbim, fie de un mic (sau mai mare) gest de trădare, fie de o miciună. Așa că lansez, de această dată public, o întrebare conducerii liceului ”Aurel Vlaicu”: L-ați trădat pe domnul profesor Petric, sau acesta minte?, întrebarea fiind retorică, evident.

Mai trebuie menționat un aspect foarte important și relevant totodată. Conducerea școlii, luând la cunoștință aceste efecte emoționale și trăiri generate acestor mari profesori, de refuzurile privind continuitatea lor, nu a dat până acum niciun semn de empatie. Invoc cel puțin empatia, ca să nu aduc în discuție eventuale scuze, publice sau cel puțin private, despre care, dacă tot veni vorba, ar fi imperios necesare.

Tot ce a ținut să facă această conducere a liceului, considerându-le acțiuni ”în apărarea școlii” a fost să reclame, să-și justifice deciziile, să-și ”apere pielea”, acoperindu-se cu articole de lege care ”le dau dreptate”. N-am văzut niciun resentiment, sau vreo poziție publică, față de aceste somități ale învățământului orăștian, față de mentori și exemple pentru încă mulți, actuali sau foști, profesori și elevi din cadrul școlii, sau doar față de colegii de odinioară, oameni lângă care au stat umăr la umăr în consolidarea a ceea ce astăzi conducerea numește cu mândrie ”Liceul Teoretic Aurel Vlaicu”.

Mihai MOLOCEA

Notă: Acest material nu își dorește să aducă atingere profesorilor care își desfășoară onest activitatea în cadrul liceului, fie și celor implicați colateral în spețele menționate în articol. Îi asigurăm pe aceștia de toată prețuirea redacției noastre, dar și a profesorilor care au oferit declarații în cadrul acestui material. Considerăm acțiunile conducerii ca fiind niște derapaje regretabile, dar pentru care credem că există metode de remediere, odată asumate și conștientizate.

Share your love
Facebook
Twitter

Un răspuns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *