Distracție interzisă în centrul Orăștiei, sub nasul Poliției Locale (VIDEO)

Poliția Locală nu mai sperie pe nimeni

Serile calde de vară au făcut ca mulți dintre orăștieni să aibă nevoie de diverse „metode de răcorire”. În timp ce unii aleg o înghețată sau o băutură răcoritoare, alții au ales metode interzise pentru răcorire și distracție. Până la un punct, fiecare este liber să facă ce vrea, iar adolescenții profită din plin de acest lucru.

Depinde însă până unde forța de coerciție a statului, în cazul de față a Primăriei Orăștie, permite ca anumite lucruri să se întample. Însă permite. Sub nasul agenților de poliție locală un adolescent a fost filmat în timp ce se distra sărind în fântânile arteziene din centrul Orăștiei. Adolescenții s-au distrat apoi urcând clipurile video pe TikTok.

Cel mai concludent aspect despre „forța de coerciție” pe care o are Poliția Locală din Orăștie este faptul că adolescenții nu au avut niciun fel de problemă în a-și continua distracția cu agenții Poliției Locale în fundal. Practic, aceștia nu par a mai speria pe nimeni.

Editarea audio a acestui clip aparține redacției ARENA

Situația nu a fost una singulară. Un alt clip video cu o distracție asemănătoare a fost filmat și la fântâna arteziană din fața primăriei Orăștie, practic în fața sediului Poliției Locale.

Am folosit exemplul adolescenților nu pentru a-i aduce în oprobriul public, într-un final gestul lor nu este un capăt de lume și este oarecum specific tribilismului vârstei, însă ne-a atras atenția faptul că acesta s-a consumat sub nasul Poliției Locale și am dorit să vedem dacă au avut vreo reacție în acest sens. Asta pentru că Poliția Locală ar trebui să gestioneze, cel puțin teoretic, și fapte mai grave, care țin de ordinea publică și siguranța cetățenilor, într-un oraș în care infracționalitatea capătă cote alarmante și este în creștere de la an la an.

Poliția Locală din Orăștie mai degrabă în slujba șefilor, decât a cetățenilor

Din păcate, este deja împământenit în mentalul colectiv al comunității orăștiene faptul că Poliția Locală, nu de puține ori, și-a dovedit inutilitatea. Sau dacă este să vorbim despre o utilitate, este aceea de a servi mai degrabă instituțiilor și conducerilor acestora, decât simplilor cetățeni. O structură care consumă anual sute de mii de euro de la bugetul local, pe salarii, echipamente și logistică, nu reușește să puncteze nici măcar la capitolul ”comunicare”.

L-am sunat pe șeful Poliției Locale, dl. Marius Moș, pentru a-l întreba dacă s-au dat amenzi și câte, exclusiv în zona centrală a municipiului Orăștie, în ultimele 14 zile. Am vrut să confruntăm această statistică, cu distracția tinerilor de sub nasul agenților de poliție locală pentru a vedea dacă și în această situație prezența acestora s-a dovedit inutilă. Șeful poliției locale s-a arătat deschis pentru a ne comunica aceste date însă ne-a amânat câteva zile.

Am revenit după 3 zile cu un apel către Marius Moș, care de această dată s-a arătat foarte protocolar: „Având în vedere că instituția Poliției Locale nu are un purtător de cuvânt o să vă rog să ne faceți o adresă scrisă oficială ca să ajungă la șefi să-și pună ei apostila pe ea. Eu nu pot să vă dau altfel (n.r. aceste informații) pentru că eu nu am nicio autoritate în sensul ăsta. Faceți o adresă scrisă și o să vă răspund în termen legal”

Așadar șeful poliției locale ne-a explicat încă o dată despre controlul limitat pe care îl are asupra acestei instituții și cum orice informație livrată spre publicul larg trebuie filtrată de șeful direct al acestuia, respectiv primarul municipiului Orăștie. Pus în fața unei situații de a oferi informații de interes public, așa cum legea obligă de altfel, Marius Moș s-a pus la dispoziția șefilor („să ajungă la șefi, eu nu pot să vă dau altfel”). Este ca și când am apela la un medic pentru un consult iar acesta ar cere o „adresă scrisă oficială” către Ministerul Sănătății pentru a-și putea face treaba. Îi amintim șefului Poliției Locale de la Orăștie că înaintea șefilor lui este în slujba cetățenilor, a protecției și a siguranței lor.

ARENA face o solicitare scrisă… publică

Vom renunța la a înregistra o adresă scrisă la sediul instituției și formulăm acum o solicitare publică înspre conducerea poliției locale, de a comunica fără tergiversări procedurale informațiile de interes public. Poliția Națională prin Inspectoratul de Poliție Județean Hunedoara comunică astfel de informații în câteva zeci de minute, iar la Orăștie Poliția Locală are nevoie de 3 zile de amânare, ca apoi să ni se ceară o ”adresă scrisă oficială”, pentru a primi niște informații banale.

Din păcate acesta este modul general de abordare pe care administrația locală pare să îl încurajeze în relația cu presa, respectiv cu cetățenii. Astfel de abordări am întâlnit și în cazul altor instituții, sau reprezentanți de instituții locale.

ARENA va face toate demersurile posibile pentru ca informațiile să fie transmise transparent și să nu mai rămână ascunse în sertarele unor instituții rigide. De asemenea vom arăta în continuare, fără menajamente, disfuncționalitățile acestor instituții și a șefilor acestora.

Share your love
Facebook
Twitter

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *