Conștientizare prin teatru
În data de 23.05.2024 elevii şi profesorii Liceului Tehnologic „Nicolaus Olahus” din Orăştie au participat la un moment de teatru scurt, pregătit de câțiva elevi, în cadrul proiectului „Împreună prindem curaj”, proiect antiviolență. Piesa „Nu sunt furia mea!” a avut ca scop conştientizarea tipurilor de comportamente violente şi modalitățile sănătoase de descărcare a unei emoții umane – furia.

Elevii actori, pe parcursul pregătirii piesei de teatru au avut ocazia de a identifica şi cunoaşte modul în care simțim furia în corp, cum se ajunge de la aceasta la diverse comportamente agresive sau violente sau care este rolul furiei în managementul emoțional al unei persoane. Tot ei au fost cei care, pe baza informațiilor primite, au ales costumele, muzica şi textele, cu ajotorul cărora, mai apoi, au transmis mesajul propus publicului prezent.
Evenimentul a marcat un început timid, dar intens, de explorare a realității vieții adolescenților într-o manieră artistică cu care actorii elevi au intrat pentru prima dată în contact, coordonați de consilierul şcolar şi având sprijinul şi încurajarea permanentă a întregului colectiv didactic şi al doamnei director prof. Elena Meştereagă, a spus pentru ARENA psihologul școlii, doamna Luminița Maier.






ÎMPREUNĂ PRINDEM CURAJ! Proiect antiviolență al Liceului Tehnologic „Nicolaus Olahus”
Nu sunt furia mea! Agresivitatea este o expresie a comportamentului uman și poate lua diverse forme, de la gesturi și cuvinte până la acțiuni fizice sau violențe. Autoviolența, cunoscută și sub numele de autoagresiune sau auto-vătămare, se referă la comportamentele prin care o persoană își provoacă vătămare sau suferință fizică, emoțională sau psihologică deliberat și în mod repetat.

Bullyingul este comportamentul agresiv și repetat, intenționat, care este direcționat împotriva unei persoane sau a unui grup de persoane cu un dezechilibru de putere perceput. Acest comportament poate lua mai multe forme și poate avea loc într-o varietate de contexte Abuzul emoțional este un tip de comportament abuziv care se caracterizează prin manipulare, control și exercitarea unui puternic impact emoțional asupra victimei. Acesta poate fi dificil de recunoscut, deoarece nu lasă urme fizice evidente, dar poate avea efecte profunde asupra bunăstării emoționale și psihologice a unei persoane. Iată câteva exemple de comportamente asociate cu abuzul emoțional: critica constantă umilirea și jignirile controlul excesiv manipularea emoțională izolarea socială negarea și minimalizarea sentimentelor victimei.