Peste o sută de câini au fost plasați, în anul 2024, cu ajutorul polițiștilor în adăposturi autorizate în județul Hunedoara

La nivelul județului nostru funcționează 14 spații amenajate pentru adăpostirea de urgență a animalelor

Peste 100 de animale, specia canină, au fost plasate, pe parcursul anului 2024, cu ajutorul polițiștilor, în adăposturi autorizate din județul Hunedoara

În urma activităților desfășurate de polițiști, s-a constatat faptul că animalele se aflau într-o stare de pericol. Prin urmare, pentru 106 animale din specia canină, aflate în grija unor persoane fizice, au fost emise ordine de plasare în centre autorizate.

Anunț public

Animalele fie nu erau întreținute corespunzător, prin privarea de hrană și asistență medicală sau nu aveau un adăpost, ori erau victimele unor rele tratamente, precum lovire sau schingiuire, prin tăierea urechilor sau cozii.

Pentru alte 20 de animale (7 feline și 13 canine), polițiștii Biroului pentru Protecția Animalelor (B.P.A.) au dispus măsura încredințării lor către diverse asociații pentru protecția animalelor.

Totodată, anul acesta, o persoană a fost condamnata la executarea pedepsei închisorii de un an și șapte luni  pentru comiterea faptei de schingiuirea animalelor, prin comiterea de acte de zoofilie.

În prezent, la nivelul județului Hunedoara funcționează 14 spații amenajate pentru adăpostirea de urgență a animalelor. Dintre acestea, 7 sunt adăposturi publice pentru câinii fără stăpân, iar 3 sunt adăposturi private. 

Au fost constatate 199 de fapte contravenționale la nivelul județului

Polițiștii din cadrul B.P.A. au organizat și efectuat, pe parcursul anului 2024, 17 acțiuni și 188 de controale pe linia respectării legislației privind protecția animalelor.

În urma acestor activități au fost constatate și sancționate 199 de fapte contravenționale, cu o valoare totală a sancțiunilor de 94.200 de lei.

De asemenea, în perioada analizată, polițiștii B.P.A. au înregistrat 90 de dosare de cercetare penală și au soluționat 67 de dosare de cercetare penală.

În cazul a trei dosare de cercetare penală a fost luată măsura reținerii pentru o perioadă de 24 ore față de persoanele bănuite de comiterea unor infracțiuni privind protecția animalelor.

Totodată, cu ocazia unei percheziții, polițiștii s-au sesizat din oficiu cu privire la săvârșirea infracțiunii de intervenție chirurgicală destinată modificării aspectului unui animal (specia canină, rasa American Stafordshire Terrier) prin cuparea urechilor.

Publicitate

Prevederi legale

Conform Legii 205/2004 privind protecția animalelor, deţinătorii de animale au obligaţia de a asigura acestora un adăpost corespunzător, hrană şi apă suficientă; posibilitatea de mişcare; îngrijire şi atenţie, precum și asistenţă medicală.

Deţinătorilor de animale le este interzis să aplice față de acestea rele tratamente şi cruzimi.În funcție de specificul fiecărei situații, se poate dispune încredinţarea animalului unei asociaţii de protecţia animalelor, care are contract de prestări servicii medicale cu un cabinet veterinar înregistrat conform legii.

Prin animal aflat într-o situaţie de pericol se înţelege animalul care a fost rănit, schingiuit sau supus zoofiliei; animalul care nu beneficiază de hrană şi apă în cantităţi suficiente, de un adăpost corespunzător sau de tratamente medicale; animalul care a fost implicat în lupte; animalul domestic sau sălbatic captiv asupra căruia a fost practicat tirul; animalul folosit pentru dresaj sau pentru a controla agresivitatea altor animale; animalul domestic expus forţat la temperaturi foarte ridicate ori foarte scăzute, precum și animalul din speciile ecvidee, bovine, ovine şi caprine aflat, fără supraveghere, pe căile de circulaţie publică

Publicitate

Share your love
Facebook
Twitter

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *