Proiect important câștigat de Școala Gimnazială ”Dr. Aurel Vlad” din Orăștie

Cu implicare, problemele își găsesc soluții

Abandonul școlar și părăsirea timpurie a școlii sunt fenomene tot mai des întâlnite în sistemul de învățământ românesc, motivele fiind diverse, dar la bază stând în bună măsură sărăcia și lipsa de educație a părinților copiilor care abandonează școala, părinți pentru care școala nu reprezintă o prioritate în dezvoltarea copiilor lor.

Fenomenul abandonului școlar nu este străin nici în școlile orăștiene, Școala Gimnazială ”Dr. Aurel Vlad” confruntându-se de-a lungul timpului cu diverse cazuri de acest fel. Însă conducerea școlii nu a stat cu mâinile încrucișate ci a încercat să găsească soluții.

Astfel a aparut proiectul ,,STOP ABANDON ȘCOLAR!”, depus și câștigat de Școala Gimnazială ”Dr. Aurel Vlad” din Orăștie prin Planul Național pentru Redresare și Reziliență al României.

Prevenirea abandonului școlar finanțată prin PNRR

ȘCOALA GIMNAZIALĂ ,,DR. AUREL VLAD” ORĂȘTIE este beneficiara Proiectului intitulat ,,STOP ABANDON ȘCOLAR!” ȘCOALA GIMNAZIALĂ ,,DR. AUREL VLAD” ORĂȘTIE PNRR-PNRAS-MATE, cod de proiect F-PNRAS-1-2022-1830, în valoare de 870.300 lei, care se desfășoară pe o perioadă de 3 ani, începând cu septembrie 2022.

Acest proiect este finanțat de către Planul Național pentru Redresare și Reziliență al României (PNRR) prin Programul Național pentru Reducerea Abandonului Școlar (PNRAS) și Mecanismul de Avertizare Timpurie (MATE).

Scopul principal al Schemei de Granturi PNRAS îl reprezintă prevenirea abandonului și reducerea părăsirii timpurii a școlii și, implicit creșterea ratei de tranziție de la învățământul secundar inferior – gimnazial la învățământul secundar superior – liceu sau învățământ profesional și tehnic. Grupul țintă principal este format din 350 de elevi din clase de nivel gimnazial și 181 de elevi aflați în risc de abandon școlar. Alte grupuri țintă implicate în proiect sunt 50 de cadre didactice și personal didactic auxiliar împreună cu 100 de părinți. Beneficiarii direcți și indirecți ai proiectului sunt elevii, cadrele didactice și didactice auxiliare, părinții elevilor din grupul țintă, membrii comunității locale și partenerii educaționali.

Rezultatele așteptate ale proiectului sunt:

  1. Creșterea eficienței și eficacității interne ale școlii, reflectate prin: scăderea ratei de abandon, creșterea ratei de absolvire a învățământului gimnazial, creșterea ratei de promovabilitate a examenului de Evaluare Națională și progresul școlar;
  2. Îmbunătățirea interacțiunii între toți actorii cheie ai ecosistemului școlar (elevi, cadre didactice, părinți, reprezentanți ai comunității etc.;
  3. Îmbunătățirea proceselor de predare – învățare – evaluare;
  4. Creșterea accesului elevilor aparținând unor categorii vulnerabile la o educație de calitate;
  5. Îmbunătățirea climatului școlar.
Share your love
Facebook
Twitter

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *