Sute de orăștieni au ieșit pentru a lua apa sfințită de Bobotează (FOTO/VIDEO)

”Gerul Bobotezei”, doar o amintire

O dimineață superbă a fost astăzi la Orăștie. Temperaturile au fost mult peste media acestei perioade din an, cu o maximă a zilei care a atins 8 grade C. Bătrânii au denumit în trecut temperaturile acestor zile, drept ”Gerul Bobotezei”.

N-a fost cazul anul acesta de ger, așa că orăștienii au profitat de vremea frumoasă și au ieșit în număr mare la bisericile din localitate, pentru a lua, așa cum spune tradiția, apa sfințită de Bobotează, despre care se spune că are proprietăți miraculoase.

Piața Victoriei din centrul Orăștiei a prins viață, sute de persoane ascultând slujba prilejuită de Botezul Domnului afară, în așteptarea apei sfințite.

”Să luăm apă cu mulțumire”

”Să luăm apă cu mulțumire” a fost îndemnul adresat de preotul paroh Alexandru Oltean, de la microfonul central al Catedralei ”Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Orăștie.

Organizatorii, au pus la dispoziția credincioșilor mai multe căbănuțe aflate în exterior din care s-a putut lua apa sfințită, dar și recipiente din plastic, ușurând semnificativ procedura de distribuire. Cu toate acestea s-au format cozi imense (VIDEO) la toate punctele de distribuire a apei, însă atmosfera a rămas una decentă, nefiind înregistrate situații excepționale.

Pompierii hunedoreni au transmis recomandări pentru Bobotează

Printr-un comunicat de presă reprezentanții ISU Hunedoara au informat cu privire la masurile preventive pentru Bobotează și Ziua Sfântului Ioan Botezătorul:
În contextul manifestărilor religioase prilejuite de Sărbătorirea Botezului Domnului şi a Sfântului Ioan Botezătorul, când foarte mulți credincioși se vor îndrepta către lăcașurile de cult, pompierii hunedoreni atrag atenția asupra celor mai importante reguli care trebuie respectate pentru prevenirea unor situații de urgență.
Astfel:
✓ accesul credincioşilor în incinta lăcaşului de cult va fi permis în limita capacităţii bisericii;
✓ menţinerea uşilor de acces/evacuare în poziţie deschisă, în mod obligatoriu, pe timpul slujbelor religioase. În condiţiile unui număr foarte mare de credincioşi se recomandă desfăşurarea slujbelor religioase în exteriorul bisericii;
✓ parcarea autoturismelor persoanale se va face astfel încât să nu se blocheze hidranţii de incendiu sau căile de acces pentru autospecialele de intervenţie;
✓ aprinderea şi aşezarea lumânarilor se va face numai în locurile special amenajate în acest sens;
✓ stingerea lumânărilor la terminarea activităţilor şi evacuarea resturilor în locuri sigure, în afara bisericii;
✓ amplasarea mijloacelor de încălzire la distanţe de siguranţă faţă de materialele combustibile şi supravegherea acestora pe tot timpul funcţionării. Se va întrerupe alimentarea acestora înainte de începerea slujbelor religioase;
✓ dotarea lăcaşurilor de cult cu mijloace de primă intervenţie şi menţinerea acestora în stare permanentă de funcţionare;
✓ instruirea persoanelor cazate în spaţiile destinate primirii oaspeţilor din incinta mănăstirilor sau aparţinând acestora, precum şi a persoanelor cu sarcini de supraveghere, pentru cunoaşterea şi respectarea regulilor de prevenire a incendiilor la exploatarea mijloacelor de încălzire, a instalaţiilor electrice, a sistemului existent de alarmare în caz de incendiu şi la utilizarea focului deschis.
Acordați atenție pregătirii în situații de urgență. Informați-vă asupra măsurilor și regulilor de comportare specifice tipurilor de risc, prin accesarea platformei naționale de pregătire: https://fiipregatit.ro
Salvatorii hunedoreni vă doresc să vă bucurați de aceste sfinte sărbători în siguranță!
” a transmis ISU Hunedoara

Share your love
Facebook
Twitter

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *