Dosar penal pentru comiterea infracțiunii de distrugere, în dauna patrimoniului cultural național
Poliția Municipiului Orăștie a deschis un dosar penal împotriva a trei bărbați de naționalitate tadjică, care sunt bănuiți că ar fi scrijelit diferite însemne pe pietrele din incinta cetății dacice Sarmisegetuza Regia, monument istoric și sit UNESCO. Fapta a fost sesizată de jandarmii Postului Montan Grădiște, care i-au depistat pe cei trei bărbați în timp ce se aflau în zona monumentului istoric.



Potrivit polițiștilor, cei trei bărbați sunt angajați ai unei societăți comerciale din Deva și au declarat că se aflau în zonă ca și turiști și nu au știut că nu au voie să graveze pietrele respective. În cauză, polițiștii au întocmit dosar sub aspectul săvârșirii infracțiunii de distrugere, cercetările continuând în vederea stabilirii tuturor circumstanțelor comiterii faptelor și a stabilirii prejudiciului.

Comunicatul jandarmerie
Duminică, în jurul orei 12.00, patrula de jandarmi din cadrul Detașamentului 4 de Jandarmi Orăștie care se afla în misiune de menținere a ordinii publice pe traseele turistice din zona Cetății Sarmizegetusa Regia, a fost sesizată de agentul de pază din cadrul sitului arheologic cu privire la faptul că un grup de persoane din interiorul cetății scrijelește monumente aflate pe terasa a XI-a, respectiv un bloc din cadrul ansamblului de blocuri de calcar aflate în zona piațetei pavate în apropierea marelui templu circular de pe terasa a XI-a.


Jandarmii s-au deplasat la fața locului și au identificat și legitimat 3 cetățeni străini, cu vârste cuprinse între 31 și 35 de ani, originari din Tadjikistan, care au permise de ședere în România și care au relatat faptul că nu cunoșteau că este interzis scrijelitul pe monumente. Totodată, aceștia au mai relatat faptul că au scrijelit monumentele cu o piatră.


La fața locului a fost solicitată o echipă din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Hunedoara, pentru continuarea cercetărilor.
De asemenea, a fost solicitată prezența administratorului sitului Arheologic Sarmizegetusa Regia și a responsabilului științific al Muzeului Național de Istorie Cluj Napoca.
Jandarmii au întocmit actele de sesizare pentru săvârșirea infracțiunii de „distrugere”, prevăzută și pedepsită de art. 253 Cod Penal, cercetările în acest caz fiind preluate și continuate de Poliția Municipiului Orăștie.
Importanța conservării patrimoniului cultural național
Patrimoniul cultural național este o parte esențială a identității și istoriei unei națiuni. El reprezintă moștenirea culturală pe care o avem de la strămoșii noștri și pe care o transmitem generațiilor viitoare. Prin patrimoniul cultural național, ne exprimăm valorile, credințele, tradițiile și viziunea asupra lumii.
Distrugerea patrimoniului cultural național este o faptă condamnabilă, care aduce prejudicii ireparabile nu numai bunurilor culturale, ci și memoriei colective și demnității naționale. Distrugerea patrimoniului cultural național este echivalentă cu distrugerea unei părți din noi înșine, din ceea ce ne definește ca popor.