Un fost director de „Vlaicu” reacționează! Dionisie Bulz: ”Demisia de onoare!”

Articolul publicat de ARENA, cu privire la situația profesorilor refuzați de conducerea Liceului Teoretic ”Aurel Vlaicu” pentru ”plata cu ora” la anumite clase, a stârnit reacții majore în rândul comunității orăștiene. Gradul de empatie pentru acești profesori a fost unul extrem de mare, însă au existat și voci, mai mult sau mai puțin asumate, care au dus discuția pe o temă falsă: ”pensionarii acasă, lăsați tinerii să muncească”. În realitate, nici vorbă de o astfel de atitudine, profesorii cerând ore doar pentru a finaliza ciclul liceeal pentru anumite clase. Dimpotrivă, profesorul Petric a ales să se pensioneze întocmai pentru a lăsa loc noilor generații.

Din păcate, până la această oră nu a existat nicio reacție din partea conducerii liceului orăștian, despre care am crezut că va găsi puterea și demnitatea de a cere scuze acestor mari profesori pentru modul în care deciziile conducerii i-au afectat, cel puțin emoțional, pe aceștia.

A reacționat însă un alt director. Dionisie Bulz a fost director al Liceului Teoretic ”Aurel Vlaicu” în perioada ian. 2021 – ian. 2022, iar în urma materialului ARENA a trimis spre redacția noastră un punct de vedere concludent în ce privește această temă și nu numai. Redăm mai jos materialul integral aprținând domnului profesor Dionisie Bulz:

LĂMURIRI ȘI COMPLETĂRI la articolul „𝐂𝐮𝐦 𝐚 𝐮𝐦𝐢𝐥𝐢𝐭 𝐜𝐨𝐧𝐝𝐮𝐜𝐞𝐫𝐞𝐚 𝐥𝐢𝐜𝐞𝐮𝐥𝐮𝐢 ”𝐕𝐥𝐚𝐢𝐜𝐮” 𝐝𝐢𝐧 𝐎𝐫ăștie, 𝐞𝐱𝐩𝐨𝐧𝐞𝐧ț𝐢𝐢 𝐮𝐧𝐞𝐢 𝐠𝐞𝐧𝐞𝐫𝐚ț𝐢𝐢 𝐛𝐫𝐢𝐥𝐢𝐚𝐧𝐭𝐞 𝐝𝐞 𝐩𝐫𝐨𝐟𝐞𝐬𝐨𝐫𝐢”

            Sunt Bulz Dionisie, profesor de matematică, actualmente pensionar. Deoarece a fost amintit și numele meu în articolul publicat de ARENA, aș dori să lămuresc și să completez unele aspecte descrise în acest articol.

            Am avut deosebita onoare de a conduce destinele acestei venerabile instituții școlare timp de un an de zile, din ianuarie 2021 până în ianuarie 2022 și cunosc o serie de amănunte lămuritoare a temei dezbătute.

            După evenimentul numit ”pensionare”, eveniment major în viața oricărei persoane, unii nu mai doresc să muncească, preferă să se odihnească sau să călătorească, alții se dedică familiei și gospodăriei, alții nu mai au dreptul legal să mai muncească, dar există și persoane care ar prefera să nu rupă brusc relațiile, să mai colaboreze cu vechiul loc de muncă pentru o fracțiune de normă, să mai ajute activitatea din vechiul loc de muncă. Depinde de dedicarea fiecăruia față de munca depusă și de dăruirea față de activitatea avută.

            În invățământ, în multe cazuri, trecerea la statutul de pensionar se face mai lent deoarece mai sunt unele clase de îndrumat până la finalizarea unui ciclu, mai sunt unele solicitări ale elevilor și ale părinților pentru continuarea parțială a activității în școală prin forma ”plata cu ora”. Mai ales dacă este cazul unor cadre didactice apreciate, stimate și solicitate de elevi și părinți. Întotdeauna a fost așa!

            A fost așa pentru că nu a existat o opoziție clară, fermă și punctuală din partea conducerii unității școlare, precum în cazul descris în articol. De data aceasta a fost cu siguranță ”…. cel mai negru episod din istoria recentă a învățământului orăștian”, cum se spune în articol, mai ales pentru Liceul teoretic Aurel Vlaicu. Episod datorat integral atitudinii doamnei director profesor inginer Chira Adriana, fără a fi furnizate detalii legate de cauzele abordării acesteia. Se pot face doar supoziții. Nu le voi face eu! Îi las pe alții să caute motivele acestei abordări pline de ură și de neseriozitate, abordare care pune o frână inutilă în desfășurarea activităților din liceu. Nimeni nu câștigă nimic!!! Doar pierderi pe toate planurile.

            Trec peste descrierea situației create, este destul de fidel redată în articol, trec și peste amintirea numelor colegilor care sunt în discuție și doresc să arăt că eu eram încă la conducerea liceului, ca director, în ianuarie 2022, atunci cînd au fost depuse cererile de pensionare ale cadrelor didactice în discuție.

            În învățământ este o Metodologie de mișcare a cadrelor didactice, de la an la an, iar una dintre primele etape este acest inventar al doritorilor de pensionare. Odată cu depunerea cererilor de pensionare, cei patru colegi au depus și câte o solicitare de ”plata cu ora” pentru anul școlar 2022-2023.

            Deși erau relativ premature aceste solicitări (conform Metodologiei amintite), totuși le am supus discuției în Consiliul de Administrație și au fost aprobate, pentru a putea fi luate în considerare în cadrul Proiectului Planului de încadrare. Se pare că ulterior au fost reanalizate și respinse de către un nou Consiliu de Administrație (cu altă componență), constituit de către noul director, după instalarea la conducere.

            Răspunsul dat la solicitarea de precizări înaintată de Arena, este parțial format din copierea și citarea legislației iar în rest este format din niște bâlbe repetitive în scopul ascunderii adevăratelor intenții în spatele deciziilor luate, chipurile, de către organismele colective de conducere, Consiliul Profesoral și Consiliul de Administrație.

            Trecând peste reglementările citate, peste deciziile și hotărârile luate de CP și CA (mă îndoiesc că au existat!!, deoarece colegii știau pe cine ar fi respins, mai ales că aceștia ar fi fost prezenți în sală), vreau să arăt faptul că solicitările colegilor în cauză puteu fi rezolvate foarte frumos, fără să piardă nimeni nimic, mai ales fără să piardă elevii prezența și colaborarea cu aceste cadre didactice apreciate, solicitate și dorite.

            La ora actuală numărul de ore predate în liceu sunt publice și pot fi văzute foarte ușor pe site-ul școlii la adresa: https://cnav.edupage.org/timetable/pics/app/office/ . Astfel, luând pe rând specializările în discuție putem vedea:

  • La Limba și literatura română există în liceu un număr de 24 ore predate de doamna profesor Kaversznyuk Alina, 20 ore predate de doamna profesor Kadar Emilia, 22 ore predate de doamna profesor Furdui Ioana și 19 ore predate de doamna profesor Rusu Nicoleta, în total 85 ore de Limba și literatura română. Cum o normă este, în general, (deoarece poate fi și mai mică, dacă se dorește) de 18 ore, se observă cu ușurință că se putea acorda cca. ¾ de normă (cca. 13 ore) încă unui cadru didactic (domnul profesor Petric Gabriel), dacă ar fi existat voință.
  • La Matematică există în liceu un număr de 25 ore predate de doamna profesor Hațegan Mihaela, 20 ore predate de domnul profesor Todoran Daniel, 24 ore predate de domnul profesor Călinescu Cristian și 4 ore predate de doamna profesor Grădinescu Narcisa (cu titularizare RELIGIE! și cu ore suficiente, în specializare, în liceu), în total 73 ore de Matematică. Cum o normă este, în general, (deoarece poate fi și mai mică, dacă se dorește) de 18 ore, se observă cu ușurință că se putea acorda un număr de 19 ore (peste o normă întreagă!!!!!) încă unui cadru didactic (doamna profesor Dumitru Angela), dacă ar fi existat voință.
  • La Geografie există în liceu un număr de 20 ore predate de doamna profesor Oproiu Delia, 5 ore predate de domnul profesor Mocrei Iulius (cu titularizare Limba Engleză și cu ore suficiente, în specializare, în liceu), 3 ore predate de domnul profesor Alimpesc C., 4 ore predate de doamna profesor Ordean Emma (profesor titular în liceu doar pe ½ normă, alta decât Geografie, și cu ore suficiente, în specializare, în liceu, dar care acum are 16 ore!!! în liceu în loc de 9 ore), în total 32 ore de Geografie. Cum o normă este, în general, (deoarece poate fi și mai mică, dacă se dorește) de 18 ore, se observă cu ușurință că se putea acorda un număr de 14 ore (cca. 80% de normă redusă la 16 ore) încă unui cadru didactic (doamna profesor Bulz Aurica), dacă ar fi existat voință.
  • Cu referire la ultimul caz, al doamnei profesor Oană Lucia, care a solicitat doar două ore, o analiză atentă a orarului actual ar arăta că se puteau acorda mult mai multe ore, dacă ar fi existat voință.

Legat de ”meciurile aprinse” ale doamnei director profesor inginer Chira Adriana cu mine, vreau să spun că se face necesară o lămurire legată de actuala situație. Eu trag speranțe că refuzarea cererilor colegilor nu are legătură cu mine. Poate doar a doamnei profesor Bulz Aurica, soția mea. Aprinsele ”meciuri” la care se face referire nu au fost decât niște așa-zise”mici” derapaje intenționate de la Metodologia și Procedura de organizare a Concursului de ocupare a posturilor de directori din unitățile școlare, derapaje făcute în interesul doamnei director profesor inginer Chira Adriana de Societatea (Uzina Mecanica Orăștie) care trebuia să delege un reprezentant al departamentului de Resurse umane pentru proba de interviu a Concursului (lucru stipulat foarte clar și explicit în Metodologie și în Procedură), dar a delegat un reprezentant de la departamentul Producție, care a fost instruit, probabil, să noteze ”așa cum trebuie” candidații. Trecând peste faptul că doamna director profesor inginer Chira Adriana a fost în repetate rânduri și este și acum, membru în Consiliul de Administrație a UMO, trecând peste relațiile de amiciție cu fostul și actualul Director General al UMO (același, de fapt) eu totuși trag speranțe că meciurile nu sunt cauza situației în discuție.

La momentul respectiv, imediat după probele concursului și afișarea rezultatelor, am contestat la Ministerul Educației această situație, în timp util ca să fie reparată eroarea de delegare, dar, ”culmea ghinionului”, Ministerul a trimis la IȘJ notă de rezolvare a contestației mele, IȘJ a solicitat explicații societății UMO și uite așa cei care au greșit mi-au explicat mie că nu au greșit și că eu sunt cel prost care nu pricep cum stau lucrurile.

Așa că meciurile nu au avut loc între mine și doamna profesor inginer Chira Adriana ci între mine și sistemul de organizare a Concursului. Doamna profesor inginer Chira Adriana nu poate fi bănuită de aceste manevre, decât, poate foarte vag de anumite sugestii referitoare la persoana care să fie delegată, decizie care stătea în pixul domnului Director General al UMO.

Referitor la replica”Am scăpat de dinozauri!”,care a fost menționată de mai mulți profesori ca aparținând doamnei director profesor inginer Chira Adriana, după ce dascălii menționați în acest material au ieșit toți, scoși pe ușa din dos, din corpul cadrelor profesorale a Liceului Teoretic ”Aurel Vlaicu”, nu mi se pare prea inspirată, ținând cont de faptul că însuși autoarea replicii nu mai are mult și ajunge în această categorie (50+). Ar prinde bine o privire mai atentă asupra cărții de identitate precum și una în oglindă.

Se pare că acest episod de umilire a cadrelor didactice este printre primele din cadrul unităților școlare din zona Orăștiei, pe când în restul țării sunt întâlnite destul de frecvent. Este clar că aici încă mai avem,o parte, directori care gândesc și cu inima și cu sufletul nu numai cu ură și invidie. Sper să rămână așa și pe viitor.

Persoanei care este cauza acestui episod halucinant îi sugerez o demisie de onoare, dacă poate accepta (deși mă îndoiesc!). Sau poate exista o demitere transmisă de la IȘJ (deși, din nou, mă îndoiesc!).

Cu stimă,

Profesor pensionar,

Bulz Dionisie

Share your love
Facebook
Twitter

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *