(VIDEO) Reacție incredibilă a unui funcționar din Primăria Orăștie

Sictir instituțional

Este cunoscut faptul că angajații instituțiilor publice par a fi uneori foarte deranjați întocmai de aceia în slujba cărora sunt plătiți să fie, respectiv a cetățenilor. Puși în anumite poziții de a interacționa cu oamenii și a le rezolva problemele, funcționarii aleg să-și dea ochii peste cap, să paseze responsabilități, să amâne, sau să ignore pur și simplu.

Dacă vreun cetățean „îndrăznește” să-și cunoască drepturile și implicit obligațiile funcționarului, acesta din urmă se va răsti la el, va recurge la șantaje emoționale, sau îl va trimite pe la diverse alte birouri și instituții, chiar dacă legea îl obligă să rezolve acea situație, cum vom vedea că s-a întâmplat și în acest caz. Cam asta pot păți „nesimțiții” care își cunosc drepturile, în timp ce pe ceilalți cetățeni, mai de bun simț, un astfel de funcționar „ocupat” (a se citi „fără chef”) îi poate terfeli pur și simplu, punându-i pe drumuri inutile, chemându-i într-o altă zi, sau trimițându-i prin alte părți, pentru o problemă pe care o poate rezolva fix el.

Acesta este și scenariul unei întâmplări consumate în Primăria Orăștie, care nu face excepție din ceea ce putem numi, generic: sictir instituțional.

Pe de altă parte, uitându-ne și de cealaltă parte a baricadei putem înțelege și o oarecare presiune asupra funcționarilor, mai ales asupra acelora care interacționează direct cu publicul. Însă oricare ar fi presiunea, stresul, sau provocările jobului, odată ce alegi să fii în această poziție, abordarea nu trebuie și nu poate să fie alta decât amabilă și profesională.

Firul epic

Un cetățean al orașului Geoagiu a simțit pe propria piele ce înseamnă sictirul unui funcționar din Primăria Orăștie, atunci când a pășit în instituția principală din orașul Paliei.

Acesta a venit pentru a plăti o amendă la casieria instituției, cum de altfel, legea îi permite. Omul a povestit pentru ARENA cum a fost pur și simplu ignorat de funcționarul care a refuzat să-i ia banii, trimițându-l la primăria Geoagiu, primărie de care aparține. Ulterior, după momente de așteptare cetățeanul a fost trimis de la casierie spre biroul Taxe și Impozite pentru a întreba acolo dacă i se permite plata amenzii.

O solicitare aberantă pe care cetățeanul a îndeplinit-o întocmai, poate, cumva, va reuși să rezolve treaba pentru care a intrat în instituția publică. Acolo a fost din nou pus în situația de a aștepta, omul declarându-ne că a primit un răspuns evaziv și arogant. S-a întors totuși la casieria instituției și singura cale care i-a mai rămas pentru a putea fi luat în seamă a fost să scoată telefonul și să filmeze ignoranța cu care este tratat, poate așa funcționarul își va schimba atitudinea.

A funcționat, pentru că dintr-o dată i s-au putut încasa banii, însă atitudinea angajatei Primăriei Municipiului Orăștie, rămâne una dificil de înțeles și greu de digerat.

Ce spune legea

În ce privește situația de față, fără îndoială funcționarul Primăriei Orăștie avea obligativitatea de a încasa fără tergiversări acei bani pentru plata amenzii.

„Amenzile care se cuvin bugetului de stat pot fi achitate, prin mijloace de plată online, în conturile dedicate, la instituțiile de credit autorizate cu care există încheiate convenții, sau la unitățile Trezoreriei Statului, iar amenzile cuvenite bugetelor locale se achită, prin mijloace de plată online, prin instituții de credit autorizate cu care există încheiate convenții, sau la casieriile autorităților administrației publice locale ori ale altor instituții publice abilitate să administreze veniturile bugetelor locale indiferent de localitatea pe a cărei rază acestea funcționează, de cetățenia, domiciliul sau de reședința contravenientului ori de locul săvârșirii contravenției, precum și la ghișeul unic din punctele de trecere a frontierei de stat a României”

Astfel de abordări nu fac decât să creeze și să întrețină o imagine negativă asupra tuturor funcționarilor din primăria Orăștie, lucru nedrept deoarece în această instituție muncesc și oameni care își fac treaba cu prisosință.

Publicitate – Anunț de angajare Brutăria ZĂVOI Orăștie
Share your love
Facebook
Twitter

2 răspunsuri

  1. Minunata, tanti! Frumoasa, politicoasa si decenta!
    Mai ales faza “ca poa’ sa fie mama”!:)))
    Ar putea fi la fel se bine taxatoare de autobaza.
    Cred ca si cu vecinii e o draguta!:)))
    Comportamentul asta e full time.

  2. Anul trecut in iulie am indraznit sa merg a Biroul de Evidenta a populatiei pentru a reinoi buletinul. Am plecat de acasa cu fotocopii facute( si puse frumos fiecare document original langa fotocopia lui). Am ajuns la birou,in fata binecunoscutei ferestre mici , si acolo a inceput circul,pentru ca doamna de acolo, absolut plictisita de munca mi-a luat toate foile in mana si una cate una mi le dadea peste geam spunand ca nimic nu e bine. Motivele:
    – fotocopiile erau „prea de calitate” si ea nu intelegea care e originalul si care e copia(m-a trimis la un xerox langa Catedrala sa fac din nou si sa ii spun doamnei de la xerox sa faca ” mai sterse,sa se vada clar ca ii copie”
    – mi-a spus ,cu actul de divort in mana stampilat si semnat de judecator din Bucuresti, ca ea nu crede ca sunt divortata, pentru ca nu vede scrisa fraza scurta ” cetateanul…este divortat „( scria” prin prezentul document, acceptat si semnat fara contestatii, cetateanul… se considera divortat definitiv si irevocabil de cetateanul….)
    – certificatul de nastere era de fapt ” copie conforma cu originalul” semnata de notar cu apostila( locuiesc in strainatate si aici,in momentul stabilirii resedintei, actul original vine preluat si depus in arhiva primariei respective)- doamna a spus ca nu a auzit de asa ceva niciodata, drept urmare nu a acceptat explicatia mea,si desi am lasat actele perfect in ordine anul trecut in iulie, mi-am ridicat buletinul anul acesta in iulie🤔🤔( si nu mi-a dat nici un document temporar,a zis ca nu exista asa ceva).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *