Proiect pentru transparență: ședințele de consiliu filmate și transmise online
În ședința ordinară a lunii martie a Consiliului Local Orăștie, desfășurată joi, 28 martie 2024, la sediul Primăriei Orăștie, consilierii locali au avut de dezbătut 38 de proiecte de hotărâre. Printre acestea s-a numărat și un proiect care a pus la încercare veleitățile democratice ale aleșilor locali.

Consilierii locali USR, Adrian Secui și Mihai Zvîncă au propus ca ședințele de Consiliu Local să fie filmate și transmise publicului larg, inițiind în acest sens un proiect de hotărâre pe ordinea de zi a ședinței.
Acest proiect presupunea ca, odată pus în practică, fiecare ședință de consiliu local să fie filmată și apoi transmisă online, astfel ca orice persoană interesată să poată vedea imediat cine și cum votează în cadrul acestor ședințe, dar mai ales care sunt problemele abordate în Consiliul Local.
După dezbaterea acestui proiect s-a trecut la vot, acolo unde bineînțeles inițiatorii acestei propuneri, respectiv cei doi consilieri USR, au votat „pentru”. La fel au votat și cei șase consilieri liberali din consiliul local. Împreună au cumulat 8 voturi „pentru”, însă insuficiente pentru ca proiectul să treacă, fiind nevoie de 10 voturi.

Vot rușinos, împotriva transparenței
Votul rușinii a fost acordat de consilierii PSD care nu au fost de acord ca dezbaterile din consiliul local să fie mai transparente și mai aproape de cetățenii care i-au votat și i-au trimis acolo.
Este greu de găsit o explicație rațională, în afara celor populiste de genul „nu sunt bani”, sau „faceți politică”, pe care cei care s-au opus acestui proiect de transparentizare a actului administrativ să o ofere cetățenilor.

Ce au politicienii locali de ascuns?
Cu toate acestea consilierii PSD s-au abținut de la acest vot, ducându-l, într-o formă mai subtilă, în imposibilitatea de a fi aprobat. Excepție a făcut viceprimarului Cristian Hendrea care a făcut notă discordantă în fața propriilor colegi și a votat explicit „împotrivă”.
L-am contactat pe viceprimarul municipiului Orăștie, Cristian Hendrea, pentru a afla care sunt motivele pentru care a votat împotriva unui astfel de proiect de hotărâre. Acesta nu a dorit să comenteze în niciun fel opțiunea dumnealui, lăsându-ne doar cu imaginea unui politician care se opune transparentizării actului decizional și cu multe alte întrebări: Ce aveți de ascuns domnule viceprimar? Ce aveți de ascuns domnilor consilieri?

Ce prevede „Referatul de aprobare” al acestui proiect
Mai jos puteți consulta Referatul de aprobare al acestui proiect, așa cum a fost el redactat de inițiatorii lui:
Proiect de hotărâre privind aprobarea unor măsuri de îmbunătățire a actului de transparență decizională respectiv de creștere a gradului de acces al cetățeniilor la documente de interes public cu privire la activitatea Primăriei și Consiliului Local al Municipiului Orăștie
Transparența reprezintă asigurarea unui acces mai larg al cetățenilor la informațiile și documentele aflate in posesia instituțiilor statului, participarea cetățenilor la procesul decizional și asigurarea legitimității, eficacității și responsabilității administrației față de cetățean.
Conceptul de transparență a procesului decizional din instituții se referă la asigurarea accesului cetățenilor la documentele aflate în gestiunea instituțiilor statului precum și la consultarea cetățenilor cu privire la adoptarea unor reglementări.
Administrația publică trebuie să fie mereu pregătită să desfășoare acțiuni concrete cu efect direct și imediat astfel încât să se poată evidenția în fața cetățenilor, să se afle într-un dialog continuu cu oamenii pe problemele existente la nivelul comunității prin formele instituționale de consultare. Prin aceasta, cetățenii își vor cunoaște mai bine drepturile și obligațiile și au sentimentul că opinia lor într-adevăr contează și nu se simt abandonați de către administrație. De asemenea, societatea, per ansamblu, are anumite așteptări de la administrație, care trebuie să stabilească ordinea de prioritate a sarcinilor și să elaboreze măsurile de aplicare in concret a acestora. Pentru a duce la îndeplinire sarcinile sale, administrația trebuie să țină cont de condițiile de timp și de mediu, fiind conștientă de rolul său în societate.

Reglementările care stau la baza liberului acces la informațiile de interes public:
Declarația Universală a Drepturilor Omului, articolul 19: „Orice persoană are dreptul la libertatea opiniei și a expresiei, acest drept include libertatea de a susține opinii fără nicio interferență și de a căuta, primi și răspândi informații și idei prin orice mijloc, indiferent de frontiere.”
Constituția României, articolul 31: „Dreptul persoanei de a avea acces la orice informație de interes public nu poate fi îngrădit. Autoritățile publice, potrivit competențelor ce le revin, sunt obligate să asigure informarea corectă a cetățenilor asupra treburilor publice și asupra problemelor de interes public.”
Legea 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public:” Accesul liber și neîngrădit al persoanei la orice informație de interes public, definite astfel prin prezenta lege, constituie unul dintre principiile fundamentale ale relațiilor dintre persoane și autorități publice, în conformitate cu Constituția României și cu documentele internaționale ratificate ale Parlamentului României.”
OUG nr. 57/2019 privind Codul administrativ, art. 138 alin. 2 lit. c prevede: „Caracterul public al ședințelor consiliului local este dat de: c) posibilitatea cetățenilor cu domiciliul sau reședința în unitatea/subunitatea administrativ-teritorială respectivă de a asista la ședințele consiliului local și/sau de a le urmări pe internet, în condițiile regulamentului de organizare si funcționare a consiliului local.”
Principiile bunei administrații – respectarea legii, lipsa discriminării și tratamentului inegal, proporționalitatea, consecvența, obiectivitatea și imparțialitatea, precum si respectarea minimală a acestora vor garanta servicii publice administrative de o calitate superioară și o mai bună informare și implicare a comunității.
Transparența trebuie să devină o componentă esențială a instituțiilor publice, distanța dintre gradul actual de transparență al instituțiilor și obiectivele fixate prin lege fiind destul de însemnată.
Lipsa transparenței decizionale conduce la încrederea scăzută a societății in forța și importanța actelor normative.
Prin adoptarea unor măsuri de îmbunătățire a actului de transparență decizională consider că se vine in sprijinul administrației municipiului Orăștie prin stabilirea unor standarde de transparență clare și fără echivoc, pe de-o parte, iar pe de altă parte, se oferă cetățenilor posibilitatea de a fi informați la timp, de a participa la actul decizional în cunoștință de cauză și de a contribui la dezvoltarea armonioasă și durabilă a comunității.
Competența dezbaterii și adoptării proiectului de hotărâre revine Consiliului Local al Municipiului Orăștie în baza prevederilor Ordonanța de urgență nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările și completările ulterioare.
INIȚIATORI,
Secui Adrian – Iulian – Consilier local
Zvîncă Mihai Caius – Consilier local